Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday 15 June 2012

MEE HON GORENG PUTIH / WHITE FRIED VERMICELLI




White Fried Vermicelli (Singapore Fried Mee Hon)

Ingredients

1 packet noodles soaked approximately 1 hour
100 grams of chicken meat
100 grams of fresh shrimp
100 grams of fresh squid
1 teaspoon black pepper seed, coarsely ground 
1 onion, blended
1 garlic, blended
2 cm ginger, blended
3 stalks green chilies, blended
50 grams of blended dried shrimp
1 tomato, cut cubed
4 cm of small carrots cut lengthwise every 2 cm
Cabbage, cut finely
3 tablespoons oyster sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 teaspoon plum sauce
Salt
Sugar
Olive oil

for garnishing
2 pieces of tofu cut cubed and fried
Parsley
Fried onions

Methods

1.    Soak the noodles to soften it for 1 hour.
2.    Heat olive oil in frying pan. Sauté blended ingredients.
3.    Once fragrant add carrot.
4.    Put all the sauces and mix thoroughly.
5.    Add chicken meat and stir until cooked. Add prawns and squid.
6.    After all has been well mix, add the tossed noodles. Sprinkled coarsely ground black pepper.  Stir until well blended.
7.    Put the cabbage and stir until slightly wilted and add cubed tomatoes.
8.    After all well mix and cooked, serve in the dish and garnish with spring soup, fried tofu and fried onions.

Mee Hon Goreng Putih (Mee Hon Goreng Singapore)

Bahan-bahan

1 bungkus mee hon direndam lebih kurang 1 jam
100 gram isi ayam
100 gram udang segar
100 gram sotong segar
1 sudu teh biji lada hitam, ditumbuk kasar 
1 ulas bawang besar dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
2 cm halia dikisar
3 batang cili hijau dikisar
50 gm udang kering dikisar
1 biji tomato dipotong kiub
4 cm lobak merah dipotong kecil memanjang setiap 2 cm
Kobis dipotong kecil
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu teh sos plum
Garam
Gula
Minyak zaiton

Untuk hiasan
2 keping tauhu dipotong kiub dan digoreng
Daun sup
Bawang goreng

Langkah-langkah

1.    Rendamkan mee hon untuk melembutkan selama 1 jam.
2.    Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan bahan-bahan kisar.
3.    Setelah berbau wangi masukkan lobak merah.
4.    Masukkan semua sos-sos dan kacau sehingga sebati.
5.    Masukkan isi ayam dan kacau sehingga masak.  Masukkan udang dan sotong.
6.    Setelah semua telah sebati, masukkan mee hon yang telah ditoskan. Taburkan lada hitam yang ditumbuk kasar. Kacau sehingga sebati.
7.    Masukkan kobis dan kacau sehingga sedikit layu dan masukkan tomato yang dipotong kiub.
8.    Setelah semua sebati, hidangkan dalam pinggan dan hiaskan dengan daun sop, tahu yang telah digoreng dan bawang goreng.

1 comment :

  1. wahhh pebret d5 nie..mkn lak ngan cili kicap peerrgghhh terbaek lah..

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...