Chicken
with Pumpkin in Coconut Milk
Ingredients
500 grams of pumpkins
300 grams of chicken meat, cut small
Coconut milk from one coconut/palm oil
milk
1 turmeric leaf – half blended and
half put into the sauce
3 stack Basil leaf
1 stalk lemon grass, pounded
1 tablespoon turmeric powder
Salt
Sugar
Tamarind
Water
Blended Ingredients
10 stalks bird’s eye chilies
10 cm galangal
10 cm ginger
5 cm fresh turmeric
3 inches turmeric leaves
1 stalk lemon grass
75 gram anchovies
Methods
1.
Boil the
processed pumpkin until tender. Put aside
2.
In a saucepan
add about 1 liter of water. Add chicken meat and boil.
3.
Put the
ingredients that have blended and turmeric powder. Put tamarind
4.
After that,
add coconut milk gradually.
5.
After all
mixture well blended, stir and add salt, sugar, cut turmeric leaf and basil
leaf. Add boiled pumpkin.
6.
After boiled,
turn off the heat and ready to be served.
Masak Lemak Cili Padi Ayam Dengan Labu
Bahan-bahan
500
gm labu yang diambil isi
300
gm ayam dipotong kecil
Santan
kelapa dari satu biji kelapa/santan sawit
1
helai daun kunyit – separuh dikisar dan
separuh dimasuk ke dalam kuah
3
tangkai daun selasih
1
batang serai dititik
1
sudu besar serbuk kunyit
Garam
Gula
Asam
keping
Air
Bahan dikisar
10
tangkai cili padi
10
cm lengkuas
10
cm halia
5
cm kunyit hidup
3
inci daun kunyit
1
batang serai
75
gm ikan bilis
Langkah-langkah
1. Rebus labu
yang telah diproses sehingga lembut. Ketepikan.
2. Dalam periuk masukkan
air lebih kurang 1 liter. Masukkan ayam
dan rebus.
3. Masukkan
bahan-bahan yang telah dikisar dan serbuk kunyit. Masukkan asam keping
4. Selepas itu
masukkan santan sedikit demi sedikit.
5. Setelah
semuanya sebati, kacau dan masukkan garam, gula, daun kunyit yang diricik dan
daun selasih. Masukkan labu yang telah direbus.
6. Setelah
mendidih matikan api dan siap untuk dihidang.
wahhh masak lemak mmg pebret d5 ape pun saje leh dimasak lomak behsa lah darah2 n9 nie kan hehehhe best2 kalau mkn kuah banjir letak kicap perrgghhh mmg terbaek ;D....
ReplyDeleteTerima kasih Delima Zamrud atas komen, sememangnya masak lemak cili padi tu sedap, mesti pandai pelbagaikan bahan tambahan tanpa mengubah bahan asas.
ReplyDelete