Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday 22 September 2012

MEE KUAH MERAH / NOODLES IN TOMATOES GRAVY

Set Mee Kuah Merah / Noodles In Tomatoes Gravy Set
Bahan Hiasan / Garnishing
Spaghetti dengan Herba / Noodles with Mix Herbs
Spaghetti dengan hiasan / Noodles with garnishing
Kuah Merah / Tomatoes Gravy
Spaghetti Kuah Merah / Noodles in Tomatoes Gravy 
Spaghetti Kuah Merah / Noodles in Tomatoes Gravy 
Noodles in Tomatoes Gravy

Ingredients

500 gm spaghetti (can also use yellow noodle) boiled and drained.

For the gravy
7 fresh tomatoes - roasted and peeled
200 gram beef thinly sliced (can also add shrimp or squid)
1 onion - diced
2 cloves of garlic - finely chopped
200 gram vegetables mix (carrots, corn and peas)
5 sticks baby corn (cut diagonally)
1 tablespoon ginger-garlic paste
1 tablespoon multipurpose paste
2 tablespoons chili paste
1 teaspoon herbs mix
1 teaspoon coarsely pound black pepper
1 cans tomato soup
Salt
Sugar
Olive oil
Water - for meat broth

For garnish
Fried onions
Coriander leaves and spring onions
Bean sprouts
Red and green chilies - diagonally cut
Tofu - cubed fried before
Cut calamansi

Methods

1.    Boil spaghetti in water mixed in a little salt, drain and set aside. Pour some olive oil and herb mixture and mixed it.
2.    Boil the meat until tender and set aside the broth.
3.    Roast the tomatoes until the skin falls from the fill.
4.    Mashed the tomatoes until become paste.
5.    Sauté onion and garlic until quite withered.
6.    Put vegetables mix, baby corn and stir.
7.    Put all the pastes and stir until fragrant.
8.    Put the tomatoes paste and stir until blended.
9.    Add the meat broth and tomato soup. Stir until boiling.
10. Season the gravy with salt, sugar, black pepper and herb mix.
11. Prepare spaghetti, garnish with garnish and sauce pour over spaghetti.
12. Ready to eat.

Mee Kuah Merah

Bahan-bahan

500 gm spaghetti (boleh juga diguna mee kuning) direbus dan toskan.

Untuk kuah
7 biji tomato segar – dipanggang dan dibuang kulit
200 gm daging lembu dipotong nipis (boleh juga ditambah udang atau sotong)
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih – dipotong halus
200 gm sayur campuran (lobak merah, isi jagung dan kacang peas)
5 batang baby corn (potong menyerong)
1 sudu besar pes serbaguna
2 sudu besar pes kisaran cili
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh kisaran kasar serbuk lada hitam
1 tin sup tomato
Garam
Gula
Minyak zaiton
Air – untuk air rebusan daging

Untuk hiasan
Bawang goreng
Daun sup dan daun bawang
Taugeh
Cili merah dan hijau – dipotong menyerong
Tauhu – digoreng dahulu sebelum dipotong kiub
Limau kasturi – dipotong

Langkah-langkah

1.    Rebus spaghetti di dalam air yang dicampur sedikit garam, tos dan ketepikan.  Tuangkan sedikit minyak zaiton dan herba campuran dan digaul.
2.    Rebus daging sehingga empuk dan ketepikan air rebusan.
3.    Panggang tomato sehingga kulit tanggal daripada isi.
4.    Lenyek tomato untuk dijadikan pes.
5.    Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga agak layu.
6.    Masukkan sayur campuran dan kacau.
7.    Masukkan semua pes dan kacau sehingga garing.
8.    Masukkan pes tomato dan kacau sehingga sebati. 
9.    Masukkan air rebusan daging dan sup tomato.  Kacau sehingga mendidih.
10. Perisakan dengan garam, gula, serbuk lada hitam dan herba campuran..
11. Sediakan spaghetti, hiaskan dengan bahan hiasan dan disendukkan kuah.
12. Siap untuk dimakan. 

9 comments :

  1. Membuatkan tekak dan perut bergelodak mintak diisi......mmg nmpk sedap....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Asyifa Mustaffa, elok cuba resepi ni. Terima kasih singgah dan komen.

      Delete
  2. Hi..., saya ada juga singgah dan kadang-kadang tengok tajuk aje tapi tak pernah komen....but I know most of yr recipe originally from you which I respect...Janga jemu singgah ke blog saya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Marsita Yahya, thanks for visiting and appreciate your comment. Always visit 'MY Mint Room' whenever there was new post. Your blog is on my blog list.

      Delete
  3. Salam again...trimakasih for visiting & listed my blog on yr blog roll as well....really appreciate to be appreciated...:))

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Thanks Anonymous for visiting. Silalah mencuba dan inform feedback.

      Delete
  5. Alahai sedapnya kak... terasa nak makan pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur-nba, memang sedap, ini resepi dari JB, my wife yang beri untuk saya cuba. Memang sedap. Cubalah.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...