Pandan Chicken
Ingredients
½ kg chicken (take meat only, bone use for broth)
5-6 pandan leaves (use a wider leaf)
1 large onion sliced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
1 tablespoon homemade ground chilipaste
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 tablespoon creamy-sweet soy sauce
Salt
Sugar/honey
Methods
- Mix all the ingredients to be used as a marinade ingredient (except the pandan leaves).
- Once mix well the chicken and marinade ingredient, set aside the marinated chicken for 30 minutes.
- Prepare the leaves and make a cone and put marinated chicken (it's like a rice cake in palm leaves).
- Push the stick to tighten the bandage.
- Heat the oil in a pan.
- Add chicken wrapped in pandan and fry until chicken is cooked. (Can roasting it in the oven).
- Once cooked, served it with steamed rice and tom yam.
Bahan-bahan
½ kg daging ayam (ambil isi sahaja, tulang buat dish lain)
5 – 6 helai daun pandan (ambil daun yang lebar sahaja)
1 biji bawang besar dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai guna
1 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu besar kicap lemak manis
Garam
Gula/madu lebah
Langkah-langkah
- Campurkan semua bahan untuk dijadikan bahan perapan (kecuali daun pandan).
- Setelah digaul rata bahan perapan dan ayam, ketepikan perapan selama 30 minit.
- Sediakan daun pandan dan buatkan seperti kon dan masukan ayam yang diperap (macam buat ketupat daun palas).
- Cucuk dengan lidi untuk mengetatkan balutan.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Masukkan ayam yang dibalut pandan dan goreng sehingga ayam masak. (Boleh juga dibakar menggunakan ketuhar).
- Setelah masak boleh dihidang dengan nasi panas dan tomyam.
sedap n wangi
ReplyDelete