Kuey Teow KungFu
Ingredients
1 packet kuey teow (wet or dry)
1 egg for 2 portion of kuey teow
1 onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-usage paste
5-6 bird’s eye chillies cut into small pieces
5-10 skin and head peeled prawn (skin boiled for broth)
1-2 pieces squid, cut and sliced
3 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon creamy-sweet soy sauce
1 tablespoon corn starch
1 inch carrots cut lengthwise
2 cauliflowers
4 - 6 stems mushroom cut into medium size
1 tomato quartered
Fried onions
Salt
Sugar
Methods
- Break the egg into a bowl, and add 2 portions kuey teow. Mix it well.
- Heat oil in a pan and add 1 portion kuey teow mixed with eggs, fry it like frying an egg omelette.
- Flip it, once cooked remove from pan and set aside. Repeat if you want to do more.
- Heat oil then sauté sliced onion, garlic, ginger-garlic paste, chillies and multi-usage paste.
- Once fragrant, add oyster sauce, soy sauce, carrots and cauliflower. Add tomatoes, shrimp and squid. Mix all well.
- Add salt and sugar to taste. Stir well and bring to a boil.
- To thicken the sauce, mix corn starch with water and add to the sauce and stir.
- Pour the sauce over kuey teow fried with egg.
- Garnish with fried onions. Serve it while still hot.
Bahan-bahan
1 peket kuey teow (basah atau kering)
1 biji telur untuk 2 bahagian kuey teow
1 bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes pelbagai guna
5 – 6 cili padi dipotong kecil
5 – 10 ekor udang dikopek kulit dan kepala (kulit direbus untuk ambil air rebusan)
1 – 2 ekor sotong dipotong dan dibelah
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak-manis
1 sudu besar tepung jagung
1 inci lobak merah dipotong memanjang
2 kuntum bunga kubis
4 -6 batang cendawan dipotong sederhana kecil
1 biji tomato dibelah empat
Bawang goreng
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk, dan masukkan 2 bahagian kuey teow. Gaul rata.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan 1 bahagian kuey teow yang telah digaul dengan telor, seperti mengoreng telur dadar.
- Terbalikkan, setelah masak angkat dan ketepikan. Ulang kalau nak buat untuk banyak.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih, cili padi dan pes pelbagai guna.
- Setelah berbau wangi, masukkan sos tiram, kicap, lobak merah dan bunga kubis. Masukkan tomato, udang dan sotong. Gaul rata.
- Perisakan dengan garam dan gula. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Untuk pekatkan kuah, bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam kuah dan kacau sebati.
- Sendukkan ke atas kuey teow yang telah digoreng bersama telor.
- Hiaskan dengan bawang goreng. Hidang semasa kuah masih panas.
No comments :
Post a Comment