Salted Egg Chicken
Ingredients
½ chicken (1 kg) cut into small pieces
Turmeric powder
1 cup flour
2 eggs
5 tablespoons corn flour
1 onion
2 salted eggs
2 tbsp homemade chilli paste
1 teaspoon homemade multipurpose paste
1 tbsp homemade ginger-garlic paste
Cashew nuts
Red chillies cut lengthwise
Salt
Sugar
Cooking oil
Methods
- Chicken marinated using turmeric powder and salt for 30 minutes or more.
- Mix flour, corn flour and egg. Add the chicken and mix in the flour mixture.
- Fry the chicken until crispy. Set aside.
- Sauté onion, multi-purpose paste, chili paste and ginger-garlic paste until fragrant.
- After that, break salted egg and mix well until the eggs become hard.
- Add chicken fried. Taste it with a little salt and sugar.
- Sprinkle cashew nuts, cut chilli and mix well.
- Ready to be serve.
Bahan-bahan
½ ekor ayam (1 kg) dipotong kecil
Serbuk kunyit
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar tepung jagung
2 biji telor
1 biji bawang besar
2 biji telor masin
2 sudu besar cili kisar
1 sudu teh pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Biji gajus
Cili merah dipotong memanjang
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
- Ayam diperap menggunakan serbuk kunyit dan garam selama 30 minit atau lebih.
- Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan telor. Masukkan ayam dan gaul rata dalam campuran tepung.
- Goreng ayam sehingga garing. Ketepikan.
- Tumiskan bawang besar, pes pelbagai guna, pes cili kisar dan pes halia-bawang putih sehinggan naik bau.
- Setelah menjadi garing, pecahkan telur masin dan gaul sampai menjadi kental.
- Masukkan ayam yang telah digoreng. Perisakan dengan sedikit garam dan gula.
- Taburkan biji gajus, cili dan digaul rata.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment