Chicken Tikka Masala
Ingredients
For the marinade
1 kg fresh chicken cut small
1 teaspoon garam masala spice
1 tablespoon paprika spice
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade blended chili paste
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground fennel seeds
1 teaspoon ground cumin
½ teaspoon ground nutmeg seed
½ can of evaporated milk
2 lemons squeezed for juice
Salt
Sugar
For Sauce/Gravy
Oil for frying
5 tablespoons homemade tomato paste
1 onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
2 tablespoons homemade blended chili paste
2 teaspoons garam masala spice
2 tablespoons paprika spice
½ can of evaporated milk
2 lemons squeezed for juice
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
1 sprig of curry leaves
Salt
Sugar
Methods
For the marinade
- Combine evaporated milk with lemon juice to be yoghurt.
- Combine all ingredients in a container and mix well.
- Marinate for at least 30 minutes or more.
- Combine evaporated milk with lemon juice to be yoghurt.
- Sauté sautéed spices, sliced onion, sliced garlic, ginger-garlic paste, blended chili paste and curry leaves until fragrant .
- Add marinated chicken.
- Add garam masala and paprika spice. Stir until evenly all mixed.
- Add tomato paste and yogurt. Stir until everything is evenly mixed and let it boil.
- Once boiled and the chicken cooked, served it with any rice.
Bahan-bahan
Untuk Perapan
1 kg ayam segar sipotong kecil
1 sudu teh rempah garam masala
1 sudu besar rempah paprika
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
½ sudu teh serbuk biji pala
½ tin susu isian sejat
2 biji lemon diperah untuk jus
Garam
Gula
Untuk Sos/Kuah
Minyak untuk menumis
5 sudu pes tomato
1 biji bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
2 sudu besar pes cili kisar
2 sudu rempah garam masala
2 sudu rempah paprika
½ tin susu isian sejat
2 biji lemon diperah untuk jus
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga)
1 tangkai daun kari
Garam
Gula
Langkah-langkah
Untuk perapan
5 sudu pes tomato
1 biji bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
2 sudu besar pes cili kisar
2 sudu rempah garam masala
2 sudu rempah paprika
½ tin susu isian sejat
2 biji lemon diperah untuk jus
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga)
1 tangkai daun kari
Garam
Gula
Langkah-langkah
Untuk perapan
- Campurkan susu isian sejat dengan jus lemon untuk dijadikan tairu.
- Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaul rata.
- Perapkan selama sekurang-kurang 30 minit atau lebih.
- Campurkan susu isian sejat dengan jus lemon untuk dijadikan tairu.
- Tumiskan rempah tumisan, bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih pes cili kisar dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yang telah diperap.
- Masukkan rempah garam masala dan paprika. Kacau sehingga sekata.
- Masukkan sos tomato dan tairu. Kacau sehingga semuanya sekata dan biarkan mendidih.
- Setelah mendidih dan ayam masak bolehlah diangkat dan dihidang bersama sebarang nasi.
No comments :
Post a Comment