Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday 13 March 2014

AYAM TIKKA MASALA / CHICKEN TIKKA MASALA


Chicken Tikka Masala 

Ingredients

For the marinade

1 kg fresh chicken cut small
1 teaspoon garam masala spice
1 tablespoon paprika spice
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade blended chili paste
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground fennel seeds
1 teaspoon ground cumin
½ teaspoon ground nutmeg seed
½ can of evaporated milk
2 lemons squeezed for juice
Salt
Sugar 

For Sauce/Gravy 

Oil for frying
5 tablespoons homemade tomato paste
1 onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
2 tablespoons homemade blended chili paste
2 teaspoons garam masala spice
2 tablespoons paprika spice
½ can of evaporated milk
2 lemons squeezed for juice
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
1 sprig of curry leaves
Salt
Sugar
Methods

For the marinade

  1. Combine evaporated milk with lemon juice to be yoghurt. 
  2. Combine all ingredients in a container and mix well. 
  3. Marinate for at least 30 minutes or more. 
For Sauce/Gravy
  1. Combine evaporated milk with lemon juice to be yoghurt. 
  2. Sauté sautéed spices, sliced onion, sliced garlic, ginger-garlic paste, blended chili paste and curry leaves until fragrant . 
  3. Add marinated chicken. 
  4. Add garam masala and paprika spice. Stir until evenly all mixed. 
  5. Add tomato paste and yogurt. Stir until everything is evenly mixed and let it boil. 
  6. Once boiled and the chicken cooked, served it with any rice. 
Ayam Tikka Masala 

Bahan-bahan

Untuk Perapan

1 kg ayam segar sipotong kecil
1 sudu teh rempah garam masala
1 sudu besar rempah paprika
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
½ sudu teh serbuk biji pala
½ tin susu isian sejat
2 biji lemon diperah untuk jus
Garam
Gula

Untuk Sos/Kuah
Minyak untuk menumis
5 sudu pes tomato
1 biji bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
2 sudu besar pes cili kisar
2 sudu rempah garam masala
2 sudu rempah paprika
½ tin susu isian sejat
2 biji lemon diperah untuk jus
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga)
1 tangkai daun kari
Garam
Gula

Langkah-langkah

Untuk perapan

  1. Campurkan susu isian sejat dengan jus lemon untuk dijadikan tairu. 
  2. Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaul rata. 
  3. Perapkan selama sekurang-kurang 30 minit atau lebih. 
Untuk Sos/Kuah 
  1. Campurkan susu isian sejat dengan jus lemon untuk dijadikan tairu. 
  2. Tumiskan rempah tumisan, bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih pes cili kisar dan daun kari sehingga naik bau. 
  3. Masukkan ayam yang telah diperap. 
  4. Masukkan rempah garam masala dan paprika. Kacau sehingga sekata. 
  5. Masukkan sos tomato dan tairu. Kacau sehingga semuanya sekata dan biarkan mendidih. 
  6. Setelah mendidih dan ayam masak bolehlah diangkat dan dihidang bersama sebarang nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...