Homemade Rendang Paste
Ingredients
2 onions
4 cloves garlic
1 inch ginger
1 inch galangal
1 inch fresh turmeric
3 stalks lemongrass
3 candlenut
10 - 15 sticks dried chili
10 chili padi (bird’s eye chili)
3 inches of turmeric leave
1 kaffir leave
50 grams dried shrimp
50 grams anchovies
Methods
- Blend all ingredients finely or coarsely in blender.
- This measurement suitable for 500 gram beef or 1/2 bird chicken.
- To get more spicy add cinnamon, cardamom, cloves and star anise when sauté.
- To get creamy sauce after sauté the the ingredients add meat and coconut milk.
- To thicken the rendang sauce add toasted coconut (kerisik) and mixed it well.
Bahan-bahan
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit segar
3 batang serai
3 biji buah keras
10 - 15 cili kering
10 biji cili padi
3 inci daun kunyit
1 helai daun limau
50 gram udang kering
50 gram ikan bilis
Langkah-langkah
- Kisarkan semua bahan-bahan dengan mesin pengisar samada lumat atau kasar.
- Sukatan sesuai untuk 500 gram daging lembu atau 1/2 ekor ayam.
- Untuk mendapat lebih rasa berempah, tambahkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang semasa menumis.
- Untuk mendapatkan rendang yang lemak, selepas menumis semua bahan-bahan dan daging, masukkan santan.
- Untuk memekatkan kuah rendang, masukkan kerisik dan digaul rata.
No comments :
Post a Comment