Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 23 April 2012

AYAM MASAK MERAH / CHICKEN IN TOMATO SOUP

  

Chicken in Tomatoes Soup

Ingredients

1 chicken cut to small part

Ingredient for marinating chicken

3 tablespoons turmeric
2 tablespoons chili paste
Salt
1 teaspoon black pepper powder
3 tablespoons soy sauce
1 teaspoon blended garlic
1 teaspoon blended ginger

  
Other materials

1 teaspoon blended garlic 
1 teaspoon blended ginger 
5 tablespoons blended chili
1 onion, cut round
1 stalk lemon grass, bruised
5 cloves of candlenut – pounded
1 can tomato soup
½ can of evaporated milk
Salt
Sugar
Cooking oil to fry chicken
Olive oil for sauté

Methods

1.    Marinade the chicken for about 1 hour. Fry chicken until golden light brown and set aside.
2.    Heat olive oil in a wok. Sauté blended ingredients and candlenut until fragrant.
3.    Add the round cut onion and lemon grass, stir until well blended.
4.    Pour tomato soup and stir until boiling.  After that add evaporated milk and stir until boiling.
5.    Add salt and sugar to taste. Put fried chicken to the pan and mix well with the sauce. Ready to serve with rice (simple baryani rice, tandoori rice or steamed rice with coconut milk) or with bread (cheesy coconut pancake).

Ayam Masak Merah
      
Bahan-bahan

1 ekor ayam dipotong kecil

Bahan perapan ayam

3 sudu besar kunyit
2 sudu besar cili kisar
Garam
Serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap
1 sudu teh kisaran bawang putih
1 sudu teh kisaran halia

Bahan-bahan lain

1 sudu teh kisaran bawang putih
1 sudu teh kisaran halia
5 sudu besar kisaran cili
1 ulas bawang dipotong bulat
1 batang serai dititik
5 ulas buah keras
1 tin sop tomato
½ tin susu cair
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng ayam
Minyak zaiton untuk menumis 

Langkah-langkah

1.    Perapkan ayam selama lebih kurang 1 jam.  Goreng ayam sehingga emas kekuningan, ketepikan.
2.    Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan buah keras sehingga naik bau wangi.   
3.    Masukkan bawang yang dipotong bulat serta serai dan kacau sehingga rata.
4.    Masukkan sop tomato dan kacau sehingga mendidih.  Selepas itu masukkan susu cair dan kacau lagi sehingga mendidih.  
5.    Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Masukkan ayam yang telah digoreng kedalam kuali dan gaul rata.  Siap untuk dihidang bersama nasi (nasi baryani ringkas, nasi tandoori atau nasi lemak kukus) atau roti (lempeng kelapa berkeju).

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...