MEMERAP DAGING KAMBING / MARINATING LAMB
DAGING KAMBING PANGGANG / GRILL LAMB
Grill Lamb
Ingredients
3
lamb shoulder
1
tbs blended onion
1
tbs blended garlic
1
tbs blended ginger
1
tbs chili flake
¼
tsp coriander powder
¼
tsp cumin powder
¼
tsp fennel powder
1
tsb honey
1
tsb tomato sauce
1
tsb chili sauce
1
tsb sweet sour sauce
1
slice lemon
Black
pepper coarsely grinded
Salt
1
tbs Olive oil
Oil
for frying
Suggested vegetables to be
roasted with lamb
Potatoes cut wedges
Carrot cut diagonally
Onion cut quarter
Capsicum cut longitudinally
Method
1.
Mix all the ingredients and
marinate lamb shoulder for 1 hour.
2.
Arrange lamb on the roasting
tray. Put vegetables between the lambs.
3.
Put lamb in the oven and roast
at 250 degree Celsius for 45 minutes to one hour. Once cook, serve it with roasted vegetables,
roasted sauce and black pepper sauce.
Daging Kambing Panggang
Bahan-bahan
3 kambing bahagian bahu
1 sudu bawang kisar
1 sudu bawang putih kisar
1 sudu halia kisar
1 sudu makan cili menyerpih (chili flakes)
¼ sudu kecil serbuk ketumbar
¼ sudu kecil serbuk jintan putih
¼ sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar sos masam manis
1 hirisan lemon diperah ambil jus
Lada hitam dikisar kasar
Garam
1 sudu minyak Zaitun
Minyak untuk mengoreng
Cadangan sayuran yang dipanggang
bersama daging kambing.
Kentang dipotong wedges
Lobak dipotong menyerong
Bawang di belah empat
Capsicum dipotong memanjang
Langkah-langkah
1. Campur semua bahan dan perapkan dengan daging kambing selama 1 jam.
2. Susun daging yang diperap di atas dulang pembakar. Susun sayur-sayur yang digunakan diantara
susunan daging kambing.
3. Masukkan dulang ke dalam
ketuhar pada suhu 250 darjah Celsius selama 45 minit hingga 1 jam. Setelah masak, dihidang dengan sayuran dan sos yang dipanggang serta sos lada hitam.
wau.. ada kambing.jarang makan daging kambing
ReplyDeleteTq kakna..rajin jenguk & bagi komen..really appreciate it..:)kitaorang pun jarang2 juga..once in a while je makan kambing..
Delete