Black Pepper Sauce
Ingredients
50 gm butter
1 large onion cubed
½ tomato cubed
¼ capsicums cubed
Button mushroom cubed
Button mushroom cubed
1 tablespoon oyster sauce
5 tablespoons chicken stock (depend on the concentration required)
1 tablespoon sour sauce
5 tablespoons black pepper
1 tablespoon coarse ground black pepper
1 tablespoon cornstarch (as needed)
Salt
Sugar
Methods
- Heat butter until melted and add the cubed materials.
- Stir until fragrant.
- Put all the sauces and chicken stock. Put fine and coarse powder black pepper.
- Stir until well blended. Add salt and sugar to taste. If the mixture thin put cornstarch and continue to stir.
- After the sauce well mix and boil, it can be served with chicken chops.
Bahan-bahan
50 gm mentega
1 biji bawang besar dipotong kiub
½ tomato dipotong kiub
¼ capsicum dipotong kiub
Cendawan butang dipotong kiub
Cendawan butang dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
5 sudu besar air rebusan ayam (bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki)
1 sudu besar sos masam manis
5 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar lada hitam dikisar kasar
1 sudu besar tepung jagung (mengikut keperluan)
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Panaskan mentega sehingga cair dan masukkan bahan-bahan yang dipotong kiub.
- Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan semua sos dan air rebusan ayam. Masukkan serbuk lada hitam yang halus dan kasar.
- Kacau sehingga sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Jika cair masukan tepung jagung dan terus mengacau.
- Setelah semua sebati dan sos mendidih, boleh dihidang bersama chicken chop.
salam..
ReplyDeletemudah ye nak buat sos lada hitam.
Wslm kakna, kalau ada resipi sos lada hitam versi kakna, bolehlah kongsi ye..:)
Delete