Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday, 30 July 2014

MEE KUAH MERAH TULANG / BONE IN RED SAUCE NOODLE





Bone in Red Sauce Noodle
 

Ingredients

1 kilogram of beef bones
1 packet of yellow noodle

For sauce

3 potatoes cut eight
1 carrot cut lengthwise
2 onions minced
1 garlic minced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi usage paste
1 tablespoon homemade chili paste
5 tablespoons of homemade tomato paste
1 can whole peeled plum tomatoes
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon mixed spices
Bay leaf
Salt
Sugar
Olive oil

For Garnishing

Fried onion
Parsley
Spring onion
Fried tofu

Bean sprout
Red chili diagonally cut
Calamansi

Methods

  1. Boil yellow noodle until tender.
  2. In another pot boil bones with the potato and carrot, for 1 – 1½ hours until meat on bone tender. (If using pressure cooker, boiling time will be shorter).
  3. Heat the olive oil, sauté garlic and onions.
  4. In the same pan put mixed spices, mixed herbs, homemade ginger-garlic paste, chili paste and mix thoroughly and let blended with oil. (Caramelized).
  5. Put caramelized vegetable to boiled bones pot.
  6. Add bay leaf, homemade tomato sauce and whole peeled plum Tomatoes. Stir to mix.
  7. Heat on low heat for 30 to 45 minutes and stirred.
  8. Add salt and sugar to taste. Continue to stir.
  9. Prepare yellow noodle in plate, pour the sauce with bone over the noodle.
  10. Garnish with garnishing ingredients.
Mi Kuah Merah Tulang

Bahan-bahan

1 kilogram tulang lembu
1 paket mi kuning

Untuk sos

3 kentang dipotong lapan
1 lobak merah dipotong memanjang
2 bawang dimayang
1 bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri
1 sudu besar pes pelbagai guna buatan sendiri
1 sudu besar pes cili buatan sendiri
5 sudu besar pes tomato buatan sendiri
1 tin tomato plum
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh rempah campuran
Daun bay
Garam
Gula
Minyak zaitun

Untuk Hiasan

Bawang goreng
Daun sop
Daun bawang
Tauhu goreng
Taugeh
Cili merah dipotong menyerong
Limau kasturi

Langkah-langkah

  1. Rebus mi kuning sehingga lembut.
  2. Dalam periuk yang lain rebus tulang bersama kentang dan lobak merah, untuk 1 - 1½ jam sehingga daging pada tulang lembut. (Jika menggunakan periuk tekanan, masa mendidih akan lebih pendek).
  3. Panaskan minyak zaiton, tumis bawang putih dan bawang merah.
  4. Dalam kuali yang sama, masukkan rempah campuran, herba campuran, pes halia-bawang putih dan pes cili, kacau sehingga sebati dan sehingga pecah minyak. (Caramelized).
  5. Masukkan bahan yang ditumis ke dalam periuk rebusan tulang.
  6. Tambah daun bay, sos tomato buatan sendiri dan tomato plum. Kacau sebati.
  7. Panaskan dengan api kecil selama 30 hingga 45 minit dan dikacau.
  8. Tambah garam dan gula secukup rasa. Terus mengacau.
  9. Sediakan mi kuning dalam pinggan, sendukkan kuah dengan tulang ke atas mi.
  10. Hiaskan dengan bahan hiasan.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...