Spicy Lamb Bone Red Soup
Ingredients
1 kg lamb bones
Flour
Salt
Sugar
2 eggs beaten
Oil for frying
Ingredients A
1 tablespoon coriander powder
1 tablespoon cumin powder
1 tablespoon aniseed powder
1 teaspoon coarsely ground black pepper
Ingredients B blended
1 celery sticks
2 inches carrots
4 red chillies
5-6 bird’s eye chilli
1 onions
4 garlic
Ingredients C
3 tablespoon homemade chilli paste
1 teaspoon homemade multipurpose paste
1 teaspoon homemade ginger garlic paste
1 tablespoon chilli sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 small can tomato paste
1 tablespoon chilli powder
Garnishing
Parsley
Spring onion
Fried onions
Methods
- Bones washed and powdered with wheat flour. Let stand for 15 minutes, washed the flour and drained.
- Boil bones together with ingredients A, sugar and salt in a pressure cooker for 1 – 1½ hour.
- Sauté until fragrant ingredients B then put ingredients C and mix well. Add lamb broth if too thick.
- Put the cooked lamb bones and mix well, bring to a boil.
- Pour the beaten egg and let a moment before stirred.
- Serve with bread. Garnish with garnishing ingredients.
Bahan-bahan
1 kg tulang kambing
Tepung gandum
Garam
Gula
2 biji telur dipukul
Minyak untuk menumis
Bahan A
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
Bahan B dikisar
1 batang saleri
2 inci lobak merah
4 cili merah
5-6 cili padi
1 bawang besar
4 ulas bawang putih
Bahan C
3 sudu besar cili kisar buatan sendiri
1 sudu besar pes pelbagai guna buatan sendiri
1 sudu besar pes halia bawang putih buatan sendiri
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 tin kecil pes tomato
1 sudu teh serbuk cili
Bahan hiasan
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Langkah-langkah
- Tulang dibasuh dan dilumur dengan tepung gandum. Biarkan selama 15 minit, cuci tepung dan toskan.
- Rebus tulang bersama bahan A, gula dan garam di dalam periuk tekanan selama 1 - 1½ jam.
- Tumiskan bahan B sehingga naik bau dan masukkan bahan C dan digaul rata. Tambahkan air rebusan tulang jika terlalu pekat.
- Masukkan tulang yang telah empuk dan gaul rata, biarkan mendidih.
- Curahkan telur yang dipukul dan biarkan seketika sebelum dikacau rata.
- Hidangkan dengan roti. Hiaskan dengan bahan hiasan.
pergghhh,sodap
ReplyDelete