Bones Bandung Noodles
Ingredients
1 packet of noodles, blanched
Green and red chilli diagonally cut
½ kg beef bones - boiled until tender and save broth
1 can tomato soupOil for sautéing
Ingredients for gravy
10-15 sticks of dried chilli
5 bird’s eye chilli
½ inch ginger
1 fresh tomato
50 grams of dried shrimp
20 grams of anchovies
1 large onion
2 cloves garlic
1 stalk lemongrass
2 whole chicken egg
100 grams of crushed peanuts
Mustard leaf
Salt
Sugar
Methods
- Boil beef bones until tender and set aside broth.
 - Blend gravy ingredients until smooth except for mustard leaf, peanut, salt and sugar.
 - Heat oil in a skillet and sauté the ingredients until fragrant.
 - Pour the broth according to the desired concentration. Once boiled pour tomato soup and put the bone and leave it for a while.
 - Break the eggs into the gravy and let until hardens.
 - Put mustard leaves, crushed peanut and add salt and sugar to taste.
 - Put the blanched noodles in a dish and pour the gravy over the noodles.
 - Garnish with sliced green and red chillies.
 
Bahan-bahan
1 bungkus mee kuning dicelur
Cili hijau dan merah dipotong serong
½ kg tulang lembu – direbus sehingga empuk dan simpan air rebusan
1 tin sop tomatoMinyak untuk menumis
Bahan untuk kuah
10 – 15 batang cili kering
5 cili padi
½ inci halia
1 biji tomato
50 gram udang kering
20 gram ikan bilis
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 biji telor ayam
100 gram kacang tanah ditumbuk kasar
Daun sawi
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan air rebusan.
 - Bahan-bahan untuk kuah dikisar sehingga halus kecuali daun sawi, kacang tanah, garam dan gula.
 - Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan kisaran sehingga berbau wangi.
 - Masukkan air rebusan mengikut kepekatan yang dikehendaki. Setelah mendidih tuangkan sup tomato dan masukkkan rebusan tulang dan biarkan seketika.
 - Pecah telor kedalam kuah dan biarkan seketika sehingga mengeras.
 - Masukkan daun sawi serta kacang tanah dan diperisakan dengan garam dan gula.
 - Masukkan mee yang telah dicelur ke dalam bekas dan curahkan kuah ke atas mee.
 - Hiaskan dengan hirisan cili hijau dan merah.
 


No comments :
Post a Comment