Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday 20 October 2015

AYAM NESTUM / NESTUM CHICKEN




Chinese Style Chicken Nestum
(Besides chicken, this recipe also can be use on prawn and squid)

(Credit to Mr. Alwi Chan bin Abdullah)

Ingredients

400 grams boneless chicken fillets
Nestle Nestum cereal
Curry leaves
1 egg
3 teaspoons of margarine
½ teaspoon sugar
3 tablespoons flour
5 stems bird’s eye chilli shredded
1 onion cut into cubes
2 cloves garlic, cut into cubes

Methods

  1. Cut chicken fillets mixed with dry flour, fry until cooked and set aside.
  2. Put the margarine in a pan at low heat, sauté the onion, garlic, chilli and curry leaves and fry for 30 seconds or until fragrant.
  3. Put the fried chicken fillets, mix well the margarine with chicken.
  4. On high fire/heat, break the egg and mix it with chicken until well mixed, turn off the heat.
  5. Put the Nestum cereals and sugar to taste, fry it until all the cereal mixed with chicken fillet. ( do not turn on heat while mixing).
Ayam Nestum Chinese Style 
(Selain ayam, resepi ini juga boleh menggunakan udang atau sotong)
(Kredit untuk Sdr Alwi Chan bin Abdullah)

Bahan-bahan

400 gram isi ayam tanpa tulang
Nestum Nestle 
Daun kari 
1 biji telur
3 sudu teh majerin
½ sudu teh gula 
3 sudu besar tepung gandum
5 tangkai cili padi dimayang
1 ulas bawang besar dipotong kiub
2 ulas bawang putih dipotong kiub

Langkah-langkah

  1. Ayam yang potong kecil digaul dengan tepung gandum kering, goreng hingga masak dan ketepikan.
  2. Masukkan majerin dalam kuali, guna api kecil, tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun kari, goreng selama 30 saat atau naik bau.
  3. Masukkan ayam yang sudah siap goreng tadi, gaul ratakan majerin dengan ayam.
  4. Buka api besar, masukan telur sebiji dan gaul telur dengan ayam supaya telur semua meleket pada ayam dan matikan api.
  5. Masukkan Nestum dan gula secukupnya, goreng hingga semua nestum sebati dengan ayam (tidak perlu hidupkan api pada semasa mengaul).

3 comments :

  1. Utk step #5, lepas dah gaulkan dgn nestum & gula, xperlu bukak api & gorengkan balik ya? Step #5 cuma gaul sahaja ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah. Untuk step 5, api tak perlu di 'on'kan dan tak perlu untuk digorengkan balik. Cukup untuk mengaul sahaja.

      Delete
  2. Sedap nye saya suka dengan article yang mak cik sampaikan sangat eleok dan bagus-bagus all best lah visit juga ya untuk komentar majalahsehat

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...