Bahan-bahan
Untuk perapan (gaul)
Halia bawang putih (dikisar)
Cili kisar
Rempah kari
Daun kari
Sedikit garam
Sedikit madu lebah (kalau ada, kalau tak dak pun tak pa)
Ayam 1 ekor dipotong ikut suka. (potong 12,16,24)
Untuk tumisan
Kulit kayu manisBuah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Untuk sos
Kicap lemak manis (bukan kicap masin)Susu pekat
Lada hitam
Langkah-langkah
Cili kisar
Rempah kari
Daun kari
Sedikit garam
Sedikit madu lebah (kalau ada, kalau tak dak pun tak pa)
Ayam 1 ekor dipotong ikut suka. (potong 12,16,24)
Untuk tumisan
Kulit kayu manisBuah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Untuk sos
Kicap lemak manis (bukan kicap masin)Susu pekat
Lada hitam
Langkah-langkah
- Ayam diperap dengan bahan perapan buat seketika. Selepas diperap ayam goreng sehingga masak. (Jangan sampai garing). Asingkan ayam.
- Minyak gorengan ayam diguna sedikit untuk tumisan. Tumiskan bahan tumisan apabila minyak dah panas.
- Selepas itu dimasukkan kicap dan lada hitam secukup rasa sehingga mendidih. Masukkan susu pekat. Kacau supaya sekata. Akan terhasil satu sauce yang pekat.
- Masukkan ayam yang telah digoreng kedalam sauce. Kacau sehingga semua ayam sekata dengan sauce.
- Masukkan dalam pinggan untuk hidangan. (Anak-anak mesti suka)
No comments :
Post a Comment