Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 26 November 2011

KERABU PEGAGA-KACANG BOTOL

Kerabu Pegaga - Kacang Botol
Bahan-bahan

1 ikat daun pegaga – di ambil daun sahaja
5 biji kacang botol – dipotong nipis
¼ biji kelapa parut
1 batang serai – diricik halus
5 biji cili padi - diricik halus
3 inci daun kunyit – diricik halus
2 ulas bawang merah – dipotong ricih
2 batang cili merah – diricik halus
1 sudu teh serbuk kunyit
Sepotong lemon
Minyak zaiton untuk menumis dan mengaul

Bahan-bahan dikisar

2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
½ halia
30 gm ikan bilis/udang kering

Langkah-langkah
  1. Panaskan kuali. Masukkan minyak zaiton
  2. Tumiskan bahan kisar. Setelah wangi masukkan bahan ricik dan dipotong (serai, cili padi, daun kunyit, bawang merah dan cili merah).
  3. Setelah naik bau, masukkan kelapa parut dan goreng hingga kering, masukkan serbuk kunyit. Keluarkan dari kuali, dan masukkan dalam mangkuk untuk menggaul dengan daun pegaga dan kacang botol.
  4. Semasa proses mengaul masukkan sedikit minyak zaitun dan perahan lemon.
  5. Campuran digaul dan siap untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...