Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 27 November 2011

KARI DAGING ALA UTARA

KARI DAGING ALA UTARA

Bahan-bahan

1kg daging
Santan dari ½ biji kelapa
1 paket kecil kerisek
1 peket rempah kari daging
5 biji kentang (dipotong 4)
2 ulas bawang merah – dihiris untuk tumis
Rempah tumisan (kulit kayu manis, pelaga, bunga chengkeh dan bunga lawang)
4 sudu cili kisar
Daun kari
Sos cili, sos tomato
Garam
Gula
Air
Minyak masak (sebaiknya minyak zaiton)

Bahan-bahan dikisar

1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
12 mm halia
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan puteh
½ sudu teh ketumbar

Langkah-langkah
  1. Perapkan daging dan kentang dengan rempah kari, halia, bawang putih dan sedikit cili kisar selama 15 minit.
  2. Panaskan kuali, tuangkan minyak masak/zaiton.
  3. Masukkan rempah tumisan dan bawang kecil dan daun kari. Setalah naik bau wangi masukkan bahan dikisar.
  4. Masukkan rempah kari yang dicampur air. Setelah pecah minyak masukkan daging dan kentang.
  5. Setelah sebati masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau supaya santan tidak berkepala. 
  6. Masukkan garam, gula, sos tomato dan sos cili. 
  7. Setelah mendidih masukkan kerisek. Biarkan sampai daging menjadi lembut.
  8. Sedia untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...