Bahan-bahan
Ayam – 1 ekor potong 16 (untuk kesihatan buanglah kulit)Bawang besar – 2 biji (1 dihiris, 1 dikisar)
Bawang putih – 3 ulas - dikisar
Halia – 0.5 inci dikisar
Bahan tumisan 4 serangkai (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
Serbuk kari
Cili kering dikisar
Serai - dikisar
Lengkuas - dikisar
1 tin sup tomato
Serbuk kunyit
Minyak
Garam
Gula
Asam keping/ asam jawa
Langkah-langkah
Lengkuas - dikisar
1 tin sup tomato
Serbuk kunyit
Minyak
Garam
Gula
Asam keping/ asam jawa
Langkah-langkah
- Ayam yang dipotong digaul dengan serbuk kunyit dan garam, digoreng separuh masak.
- Guna minyak gorengan untuk menumis 4 serangkai, bawang besar yang dihiris, kisaran bawang putih, bawang merah dan halia.
- Selepas tumisan berbau wangi, tumis cili kering dikisar dan sedikit serbuk kari sehingga garing. Masukkan serai dan lengkuas.
- Masukkan sup tomato dan kacau sehingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan asam keeping/ air asam jawa.
- Jika agak pekat tambah sedikit air untuk mencairkan.
- Masukkan ayam yang digoreng separuh masak ke dalam kuah dan biarkan seketika sehingga ayam masak.
- Kuantiti bahan-bahan adalah anggaran sahaja. Kuantiti boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa. Boleh juga ditambah sos cilia tau sos tomato. Selamat mencuba.
No comments :
Post a Comment