NASI BARYANI DAN LAUK BARYANI DAGING JOHOR
(Anggaran untuk 10-12 orang)
Bahan-bahan
Nasi Baryani
Beras basmathi - 1kgPewarna Kuning telor - 1 botol
Lauk Baryani
Daging - 1 kg
Bahan Gunasama
Rempah baryani - 2 paketMinyak sapi - 1/2 tin kecil
Tomato Puree - 1 tin sederhana
Kicap Lemak - 1 cawan
Bawang besar - 5 ulas (untuk tumis) separuh dikisar
Cili kering - dikisar bersama bawang besar
Bawang putih & halia - dikisar (untuk tumis)
Daun Pandan - 5 helai
Rempah tumis - Kulit Kayu Manis, pelaga, cengkih, bunga lawang
Susu cair - 2 tin
Badam kisar - 100 gm
Cili merah - ditumis
Tomato segar - ditumis
Daun sop - untuk ditabur
Daun bawang - untuk ditabur
Daun Pudina - untuk ditabur/perapan
Bawang goreng - untuk ditabur
Biji gajus - untuk ditabur
Kismis - untuk ditabur
Asam Jawa
Limau Nipis/Kasturi
Garam
Gula batu
Kentang
Telor rebus (optional)
Langkah-langkah
Lauk Baryani
- Daging digaul dengan halia-bawang putih, rempah baryani, perahan limau nipis/kasturi, sedikit susu cair, minyak sapi, kentang dan daun pudina.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan perahan asam jawa.
- Masukkan Tomato Puree dan kicap
- Selepas diperap selama lebih kurang 1-3 jam, campuran tersebut dipanaskan.
- Setelah mendidih masukkan susu cair dan kacau hingga sebati.
- Masukkan badam yang dikisar.
- Masukkan telur rebus.
- Kecilkan api tunggu sehingga daging lembut.
- Asingkan sedikit minyak untuk digunakan dalam nasi.
- Setelah siap masukkan bahan taburan.
- Beras disukat mengikut sukatan (isipadu)
- Isipadu air sama dengan isipadu beras.
- Panaskan minyak sapi dan minyak dari lauk baryani, masukkan daun pandan, cili merah dan buah tomato. (Cili dipatahkan dan tomato diramas)
- Tumis kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, bawang besar, halia dan bawang putih. sehingga naik bau kemudian tumis rempah baryani dari lauk yang diketepikan.
- Setelah garing masukkan air yang telah disukat.
- Masukkan gula batu dan garam.
- Setelah mendidih masukkan susu cair.
- Masukkan beras dan biarkan sehingga masak.
- Asingkan sedikit nasi yang telah masak dan campurkan dengan pewarna.
- Campurkan nasi yang diwarna dengan nasi utama.
- Taburkan bahan taburan.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment