Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 27 November 2011

NASI BARYANI DAN LAUK BARYANI DAGING JOHOR


NASI BARYANI DAN LAUK BARYANI DAGING JOHOR
(Anggaran untuk 10-12 orang)

Bahan-bahan 

Nasi Baryani

Beras basmathi - 1kg
Pewarna Kuning telor - 1 botol

Lauk Baryani
Daging - 1 kg

Bahan Gunasama

Rempah baryani - 2 paket
Minyak sapi - 1/2 tin kecil
Tomato Puree - 1 tin sederhana
Kicap Lemak - 1 cawan
Bawang besar - 5 ulas (untuk tumis) separuh dikisar
Cili kering - dikisar bersama bawang besar
Bawang putih & halia - dikisar (untuk tumis)
Daun Pandan - 5 helai
Rempah tumis - Kulit Kayu Manis, pelaga, cengkih, bunga lawang
Susu cair - 2 tin
Badam kisar - 100 gm
Cili merah - ditumis
Tomato segar - ditumis
Daun sop - untuk ditabur
Daun bawang - untuk ditabur
Daun Pudina - untuk ditabur/perapan
Bawang goreng - untuk ditabur
Biji gajus - untuk ditabur
Kismis - untuk ditabur
Asam Jawa 
Limau Nipis/Kasturi
Garam 
Gula batu 
Kentang
Telor rebus (optional) 

Langkah-langkah

Lauk Baryani
  1. Daging digaul dengan halia-bawang putih, rempah baryani, perahan limau nipis/kasturi, sedikit susu cair, minyak sapi, kentang dan daun pudina.
  2. Masukkan garam secukup rasa.
  3. Masukkan perahan asam jawa.
  4. Masukkan Tomato Puree dan kicap
  5. Selepas diperap selama lebih kurang 1-3 jam, campuran tersebut dipanaskan.
  6. Setelah mendidih masukkan susu cair dan kacau hingga sebati.
  7. Masukkan badam yang dikisar.
  8. Masukkan telur rebus.
  9. Kecilkan api tunggu sehingga daging lembut.
  10. Asingkan sedikit minyak untuk digunakan dalam nasi.
  11. Setelah siap masukkan bahan taburan.
Nasi Baryani
  1. Beras disukat mengikut sukatan (isipadu)
  2. Isipadu air sama dengan isipadu beras.
  3. Panaskan minyak sapi dan minyak dari lauk baryani, masukkan daun pandan, cili merah dan buah tomato. (Cili dipatahkan dan tomato diramas)
  4. Tumis kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, bawang besar, halia dan bawang putih. sehingga naik bau kemudian tumis rempah baryani dari lauk yang diketepikan. 
  5. Setelah garing masukkan air yang telah disukat.
  6. Masukkan gula batu dan garam.
  7. Setelah mendidih masukkan susu cair.
  8. Masukkan beras dan biarkan sehingga masak.
  9. Asingkan sedikit nasi yang telah masak dan campurkan dengan pewarna.
  10. Campurkan nasi yang diwarna dengan nasi utama.
  11. Taburkan bahan taburan.
  12. Siap untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...