Bahan-bahan
1 ekor ayamSantan dari 1 biji kelapa
Minyak untuk menumis
Asam jawa
Garam
Gula
Bahan untu dikisar
Daun kunyit -50 mm untuk dikisar, baki dipotong ricik untuk hiasan.
Daun limau perut
25mm halia
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
1 batang serai
10 mm lengkuas
10 - 15 biji cili padi
5 batang cili merah
3 biji buah keras
Langkah-langkah
Daun limau perut
25mm halia
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
1 batang serai
10 mm lengkuas
10 - 15 biji cili padi
5 batang cili merah
3 biji buah keras
Langkah-langkah
- Panaskan kuali, isikan minyak. Tumiskan bahan kisar
- Bila naik wangi. Masukkan santan sedikit demi sedikit.
- Masukkan ayam, biar sehingga masak dan mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukup rasa.
- Taburkan daun kunyit untuk hiasan.
No comments :
Post a Comment