Chicken
in Spicy Hot Sauce
Ingredients
½ chicken - cut into small parts
2 onions - (1 blended, 1 chopped)
2 cloves garlic - blended
2 cm ginger - blended
15 chili stems - blended
1 tablespoon curry powder
½ teaspoon fennel seeds powder
½ teaspoon cumin powder
½ teaspoon coriander powder
3 tablespoons turmeric powder
1 tablespoon kerisek (roasted coconut)
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil
Methods
- Marinated chicken with salt and
turmeric powder and marinate for 1 hour.
- Fry chicken until cooked and set
aside.
- Sauté blended ingredients using used
frying oil in a wok
- Once fragrant add curry powder, fennel
seeds, cumin and coriander, continue to stir. Next put the kerisek.
- After all fragrant and well mixed, add
in some water, salt, sugar and dates vinegar.
- Put fried chicken and continue to
stir.
- Ready to serve the dish.
Ayam Sambal Berempah
Bahan-bahan
½
ekor ayam – dipotong kecil
2
ulas bawang besar – (1 ulas dikisar, 1 ulas dipotong)
2
ulas bawang putih - dikisar
2
cm halia - dikisar
15
batang cili kering - dikisar
1
sudu besar serbuk rempah kari
½
sudu teh serbuk jintan manis
½
sudu teh serbuk jintan putih
½
sudu the serbuk ketumbar
3
sudu besar serbuk kunyit
1
sudu kerisek
Garam
Gula
Cuka
kurma
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
- Ayam
digaul bersama garam dan serbuk kunyit dan diperap selama 1 jam.
- Gorengkan
ayam sehingga masak dan ketepikan.
- Tumiskan
bahan kisaran menggunakan minyak gorengan dalam kuali
- Setelah
naik bau masukkan serbuk rempah kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar,
teruskan mengacau. Seterusnya masukkan
kerisek.
- Setelah
semuanya naik bau dan sebati masukkan sedikit air, garam, gula dan cuka kurma.
- Masukkan
ayam yang telah digoreng dan terus mengacau.
- Apabila semuanya sebati siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment