Chicken
Rice Set
Ingredients
For Chicken
1 chicken
1 tsp blended ginger
1 tbs blended garlic
2 tbs blended onions
2 tbs blended dried chili
3 tbs soy sauce
1 tbs chili sauce
1 tbs tomato sauce
1 tsp sour plum sauce
1 tbs oyster sauce
Salt
Black pepper
Cooking oil
For rice
1 kg bathmati Rice (approx. 6 drinking
cups)
Ghee
Pandan leaves
1 tbs blended onion
1 tbs blended ginger
1 tbs blended garlic
Fry spices (cinnamon, cardamom,
cloves, star anise)
Salt
Evaporated milk
Soup + Water
For Soup
Chicken broth
1 tbs blended ginger
1 tbs blended garlic
1 tbs blended onions
Parsley
Spring onions
Fried onions
Spice soup
Fry spices (cinnamon, cardamom,
cloves, star anise)
For the Sauce
5 fresh chili
1 tbs blended ginger
1 tbs blended garlic
1 tbs blended onion
150 gm raisins blended
2 tbs chili sauce
2 tbs tomato sauce
1 tbs sour plum sauce
1 tsp honey (local or imported)
2 tbs tomato paste
For Ganishing
Vegetables (lettuce, cucumber, tomato)
Parsley
Spring onions
Fried onions
Methods
Preparation for chicken
1.
Boiled chicken
broth to make soup that will be used as water to cook rice. Pour in the ginger,
garlic, onion and a pinch of salt.
2.
Separate the
cooked chicken for marinating. Marinate chicken (about ½ hour to 1 hour) using
ginger, garlic, onions, dried chilies (all the blended ingredients), salt,
black pepper, soy sauce, oyster sauce, sour plum sauce and honey.
3.
Marinated
chicken can be fried (be careful so fried over low heat if not it will be burnt
due to the honey) or roasted.
Preparation for Rice
1.
Heat pan and
add ghee rice, pandan leaves and stir fry ingredients (ginger, garlic,
cinnamon, cardamom, cloves, star anise) that has been prepared. When all
ingredients turn golden pour the soup into the pan with correct measurement
(usually if using bathmati rice put extra 1 portion of water).
2.
Add salt to
taste, stir well. (Optional: can use a little bit of evaporated milk). After boiling, add the rinsed rice. Let it
cook.
Preparations for soups
1.
Reheat chicken
stock. Sauté blended ginger, garlic and
onions.
2.
Once fragrant
and stir-fry ingredients and spices accompanied with a diluted soup.
3.
Pour the
pan-fried ingredients into the broth. Stir until boil.
Preparation of sauce
1.
Heat wok and
add oil. Sauté blended ginger and garlic. When the ingredients turn golden and
fragrant, add the blended fresh chili.
2.
Add salt, sour
plum sauce, chili sauce, tomato sauce, honey. (Optional: can use blended raisin
as additional to the sauce).
3.
Sauce should
taste sour, sweet and salty as well as spicy. To sour the sauce can used
tamarind juice or lime juice.
4.
This sauce can
be served in thick or thin. Use soup to thin the sauce.
Preparation of garnishing
1.
Salad
separated from the stem. Cucumber carved into the shape you like, either
diagonally or straight.
2.
Tomato cut
round and arranged all vegetable decoration on a plate for serving.
3.
Fried or
grilled chicken are placed in the plate.
4.
Spring onions,
coriander leaves and fried onion put into the soup and rice.
Set Nasi Ayam
Bahan-bahan
Untuk
Ayam
1
ekor ayam
1
sudu besar kisaran halia
1
sudu besar kisaran bawang putih
2
sudu besar kisaran bawang besar
2
sudu besar kisaran cili kering
3
sudu besar kicap cair
1
sudu besar sos cili
1
sudu besar sos tomato
1
sudu teh sos sour plum
1
sudu besar sos tiram
Garam
Serbuk
lada hitam
Minyak
masak
Untuk Nasi
1
kg beras bathmati (lebih kurang 6 cawan minum)
Minyak
sapi
Daun
pandan
1
sudu besar kisaran bawang besar
1
sudu besar kisaran halia
1
sudu besar kisaran bawang putih
Rempah
tumis (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
Garam
Susu
cair
Sup
+ Air
Untuk
Sup
Air
rebusan ayam
1
sudu besar kisaran halia
1
sudu besar kisaran bawang putih
1
sudu besar kisaran bawang besar
Daun
sup
Daun
bawang
Bawang
goreng
Rempah
sup
Rempah
tumis (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
Untuk
Sos
5
batang cili merah dikisar
1
sudu besar kisaran halia
1
sudu besar kisaran bawang putih
1
sudu besar kisaran bawang besar
150
gm kismis dikisar
1
sudu besar sos cili
1
sudu besar sos tomato
1
sudu besar sos sour plum
1
sudu teh madu lebah (tempatan atau diimport)
1
sudu besar tomato paste
Bahan
hiasan
Sayur
(salad, timun, tomato)
Daun
sup
Daun
bawang
Bawang
goreng
Langkah-langkah
Persediaan
untuk ayam
1. Ayam direbus
untuk dapatkan air rebusan untuk dijadikan sup yang akan digunakan sebagai air
untuk memasak nasi. Masukkan campuran
halia, bawang putih, bawang besar dan sedikit garam.
2. Asingkan ayam
yang telah masak untuk menjalankan proses pemerapan. Ayam yang diasingkan diperap (lebih kurang ½
jam ke 1 jam) menggunakan halia, bawang putih, bawang besar, cili kering (semua
bahan yang telah dikisar), garam, serbuk lada hitam, kicap cair, sos tiram, sos
sour plum dan madu lebah.
3. Ayam yang
telah diperap bolehlah digoreng (berhati-hati agar digoreng atas api yang kecil
kalau tidak dia akan hangus disebabkan oleh madu lebah) atau dipanggang.
Persediaan
untuk Nasi
1. Panaskan
periuk nasi dan masukkan minyak sapi, daun pandan dan tumiskan bahan tumisan
(halia, bawang putih, kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang) yang telah
disediakan. Apabila sudah matang
masukkan kuah sup yang telah diasingkan mengikut sukatan (kebiasaannya jika
menggunakan beras bathmati air dilebihkan satu bahagian daripada beras).
2. Masukkan garam
secukup rasa, kacau supaya sebati. (Optional : boleh gunakan sedikit susu cair
agar nasi sedikit berlemak). Setelah
mendidih masukkan beras yang telah dibilas.
Biarkan sehingga masak.
Persediaan
untuk sup
1. Air rebusan
ayam dipanaskan semula. Tumiskan halia,
bawang putih dan bawang besar yang dikisar.
2. Setelah berbau
wangi tumiskan bahan tumisan dan disertakan dengan rempah sup yang dicairkan.
3. Tuangkan bahan
yang telah ditumis ke dalam air rebusan.
Kacau sehingga mendidih.
Persediaan
sos
1. Panaskan kuali
dan masukkan minyak. Tumiskan halia dan
bawang putih. Bila tumisan sudah matang,
masukkan cili hidup yang telah dikisar.
2. Masukkan
garam, sos sour plum, sos cili, sos tomato, sedikit madu. (Optional : boleh dikisar kismis dan
dicampurkan bersama tumisan sos).
3. Rasa bagi sos
ini biarlah ada masam, manis dan masin disamping pedas. Untuk memasamkan boleh digunakan perahan asam
jawa atau perahan limau nipis.
4. Sos ini boleh
dihidangkan secara pekat atau cair.
Untuk mencairkan sos gunakan kuah sup yang telah disediakan.
Persediaan
hiasan
1. Salad
diasingkan dari batang. Timun dipotong
mengikut bentuk yang disukai, samada secara menyerong atau lurus.
2. Tomato
dipotong bulat dan disusun semua sayur hiasan di dalam pinggan untuk hidangan.
3. Ayam yang
telah digoreng atau dipanggang diletakkan didalam pinggan yang telah
disediakan.
4. Daun bawang
dan daun sup dipotong dan dimasukan ke dalam sup dan nasi yang telah masak
beserta bawang goreng.
My kind of food,everything looks delicious !!
ReplyDeleteThanks Ridwan, may be you can prepare it during Eid.
ReplyDelete