Dates-Raisin Rice
Ingredients
Bathmathi 1 kg of rice (approx. 6 drinking
cups)
5 cored dates and cut into small
pieces
3 tablespoons raisins
2 cloves onion (1 clove blended, 1
clove chopped)
2 cloves of garlic blended
½ can of evaporated milk
1 cm ginger blended
1 pandan leaves
½ teaspoon nutmeg powder
½ teaspoon spice mix powder
½ teaspoon herb mixture powder
Fried spices (cinnamon, star anise,
cloves, cardamom)
Salt
Sugar
Chicken broth (quantity equal to the
quantity of rice)
Olive oil
Methods
1.
Rice washed,
soaked for about 15 minutes and tossed.
2.
Heat the oil
and sauté the fried spices and pandan leaves.
3.
Sauté blended
ingredients and cut onion.
4.
Put the spice
powders and herbs, stir-fry until fragrant.
5.
Once fragrant
put dates and raisins.
6.
Once
everything is well mixed, add the broth and let it boil.
7.
Add the evaporated
milk and stir until boiling. Sprinkle salt and sugar into pot.
8.
Once boiled,
put the tossed rice. Stir until the rice expend. Cover the pot and let the rice
cook.
9.
Ready to served
with ayam masak merah, roasted chicken with creamy sauce and rendang dendeng.
Nasi Kurma-Kismis
Bahan-bahan
1
kg beras bathmathi (lebih kurang 6 cawan minum)
5
ulas kurma dibuang biji dan dipotong kecil
3
sudu besar kismis
2
ulas bawang besar (1 ulas dikisar, 1 ulas dipotong)
2
ulas bawang putih dikisar
½
tin susu isian sejat
1
cm halia dikisar
1
helai daun pandan
½
sudu teh serbuk pala
½
sudu teh serbuk rempah campuran
½
sudu teh herba campuran
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Garam
Gula
Air
Rebusan ayam/daging (kuantiti sama dengan kuantiti beras)
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Beras dibasuh,
direndam selama lebih kurang 15 minit dan ditoskan.
2. Panaskan
minyak dan tumiskan rempah tumisan dan daun pandan.
3. Tumiskan bahan
kisaran dan bawang yang dipotong.
4. Masukkan
serbuk-serbuk rempah dan herba, tumiskan sehingga naik bau.
5. Setelah berbau
wangi masukkan kurma yang dipotong dan kismis.
6. Setelah
semuanya sebati, masukkan air rebusan
dan biarkan mendidih.
7. Masukkan susu
cair dan kacau sehingga mendidih. Garam dan
gula dimasukkan.
8. Setelah
mendidih masukkan beras yang telah ditoskan.
Kacau sehingga beras kembang.
Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
9. Siap untuk
dihidang bersama ayam masak merah, ayam percik kuah putih dan rendang dendeng.
As salam, dah buat masak kicap yang diletak susu dan black pepper. sedap
ReplyDeleteSalam Azie, terima kasih kerana mencuba resepi black rose.
ReplyDelete