Fatt
Choy in Thick Oyster Sauce
Ingredients
3 clumps of Fatt Choy (about 300 grams)
3 tablespoons oyster sauce
1 large onion - (½ blended, ½ diced)
2 cloves garlic - blended
5 mm ginger - blended
50 grams anchovies – coarsely blended
1 stick of red chilies - cut
diagonally
2 table spoon corn flour (add water to
make a paste)
Water
Salt
Sugar
Olive oil
Methods
1.
Scald
vegetables into boiling water for 3-5 minutes. After flagging, arrange it in
container.
2.
Stir-fry
ground ingredients until fragrant.
3.
Put the oyster
sauce and stir. Put the red chili. Pour water.
4.
For flavor add
the sugar and salt to taste. Add corn
flour paste to thicken the sauce.
5.
After the
sauce boil, pour over vegetables arranged in a container.
6.
Served with
rice.
Fatt Choy Bersos Pekat Tiram
Bahan-bahan
3
rumpun sayur Fatt Choy (lebih kurang 300 gm)
3
sudu besar sos tiram
1
biji bawang besar – ( ½ dikisar, ½ dipotong dadu)
2
ulas bawang putih - dikisar
5
mm halia – dikisar
50
gm ikan bilis – dikisar kasar
1
batang cili merah – dipotong menyerong
Tepung
jagung (dicampur air untuk dijadikan pes)
Air
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Celurkan sayur
kedalam air panas selama 3-5 minit.
Selepas layu susun dalam bekas.
2. Tumiskan
bahan-bahan dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan sos
tiram dan kacau. Masukkan cili
merah. Masukkan sedikit air.
4. Sebagai perisa
masukkan gula dan garam secukup rasa.
Masukkan pes tepung jagung untuk mengental/memekat sos.
5. Selepas sos
mendidih, tuangkan ke atas sayur yang tersusun dalam bekas.
6. Dihidangkan
bersama nasi.
Nampak menyelerakan, tapi posa ni, sayoq cukup susah laku
ReplyDeleteThanks makcikkantin for the comment. Tu la bulan posa buat 2-3 lauk saja.
ReplyDelete