Siap Untuk Dipanggang / Ready to Roast
Bawang Besar dan Bawang Putih Panggang / Roasted Onion and Garlic
Bahan-bahan telah Dipanggang / Roasted Ingredients
Sos Tomato / Tomatoes Sauce
Sos Tomato dibotol / Bottled Tomatoes Sauce
Homemade Tomato Sauce
Ingredients
5 fresh tomatoes – halved
3 to 5 cloves of garlic
1 large onion – halved
Salt
Sugar
Olive oil
Dates vinegar
Methods
1.
Preheat oven at 180 to 200 degrees
Celsius.
2.
Arrange the halved tomatoes,
garlic and onion in a roasting
tray rubbed with olive oil.
3.
Sprinkle with salt and olive oil to tomatoes,
garlic and onion.
4.
Insert the tray into the
oven and baked for 30 to 45 minutes.
5.
Remove the roasted ingredients
and blend until
fine.
6.
Heat a pan and add the
blended ingredients, dates vinegar,
salt, sugar and
bring to boil.
7.
Fill it in a bottle when
cooled to room temperature.
8.
Can be eaten as a dip
or cooked (spaghetti sauce, pizza sauce etc).
Sos Tomato Buatan Sendiri
Bahan-bahan
5
biji tomato segar – dibelah dua
3
– 5 ulas bawang putih
1
biji bawang besar – dibelah dua
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Cuka
kurma
Langkah-langkah
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 180 – 200 darjah Celsius.
2. Susun tomato
yang dibelah dua dalam dulang pembakar yang dilumur minyak zaiton bersama bawang
besar dan bawang putih.
3. Taburkan garam
dan renjis minyak zaiton ke atas bahan yang hendak dipanggang.
4. Masukkan
dulang ke dalam ketuhar dan dipanggang selama 30 hingga 45 minit.
5. Keluarkan
bahan-bahan yang dipanggang dan dikisar sehingga lumat.
6. Panaskan kuali
dan masukkan bahan yang dikisar, cuka kurma, garam, gula dan dimasak sehingga
mendidih.
7. Isikan ke
dalam botol setelah disejukkan pada suhu bilik.
8. Boleh dimakan
sebagai pencicah atau untuk masakkan (sos spaghetti, sos pizza dsb).
Senang dan mudah rupanya.. TQ kerana berkongsi..
ReplyDeleteSalam Nur-nba, terima kasih singgah, memang mudah dan sangat berguna untuk menjadi rencah masakan. Bolehlah mencuba.
ReplyDelete