Ikan Goreng dan Ikan Bakar / Fried and Grilled Fish
Ikan Goreng / Fried Fish
Ikan Bakar / Grilled Fish
Fried Pomfret and Grilled Mackerel
Fried
Pomfret
Ingredients
1 black pomfret fish - cleaned and
slit
2 tablespoons of turmeric powder
1 teaspoon ginger-garlic paste
Salt
Oil - for frying
Methods
1.
Fish that have
been cleaned and slit, rubbed with all the ingredients.
2.
Marinate for
about 15 to 30 minutes.
3.
Fry in the pan
(if possible in deep frying)
4.
Serve hot with
rice and hot sour dipping sauce or chilli in soy sauce.
Grilled
Mackerel
Ingredients
1 fish mackerel medium size - cleaned
and slit
1 tablespoon of turmeric powder
1 teaspoon salt
1 small calamansi / lemon
1 turmeric leaf / banana leaves - for
wrapping fish
Salt
Methods
1.
Fish that have
been cleaned and slit, rubbed with turmeric powder salt.
2.
Squeeze lemon
juice and wrap the fish with turmeric leaves / banana leaf.
3.
Grill on a pan
or stove burner. Turn fish to get burnt evenly.
4.
Serve with hot sour dipping sauce and chilli in soy sauce.
Bawal Goreng dan Selar Bakar
Bawal Goreng
Bahan-bahan
1
ekor ikan bawal hitam – dibersih dan dikelar
2
sudu besar serbuk kunyit
1
sudu teh pes halia-bawang putih
Garam
Minyak
– untuk menggoreng
Langkah-langkah
1. Ikan yang
telah dibersih dan dikelar dilumur dengan semua bahan-bahan.
2. Perapkan
selama lebih kurang 15 – 30 minit.
3. Gorengkan ikan
dalam kuali (jika boleh secara goreng tenggelam).
4. Hidangkan
panas bersama nasi dan air asam pencicah atau kicap cili.
Ikan Selar Bakar
Bahan-bahan
1
ekor ikan selar saiz serdehana - dibersihkan dan dikelar
1
sudu besar serbuk kunyit
1
sudu teh garam
1
biji limau kasturi / lemon
1
helai daun kunyit/daun pisang – untuk membungkus ikan
Garam
Langkah-langkah
1. Ikan yang
dibersihkan dan dikelas dilumur dengan serbuk kunyit dn garam.
2. Perahkan jus
limau dan balut ikan dengan daun kunyit/daun pisang.
3. Bakar di atas
kuali atau dapur pembakar. Balikkan ikan untuk mendapat bakaran sekata.
4. Hidangkan
bersama air asam pencicah dan kicap cili.
No comments :
Post a Comment