Kailan in Hot Sauce Shrimp Paste
Ingredients
200
grams of kalian (Chinese kale)
1
onion sliced
1
tablespoon homemade ginger-garlic paste
1
tablespoon homemade multi-purpose paste
Salt
Sugar
Olive
oil
For
the gravy
5
red chilies
2
cloves of garlic
1
onion
A pinch of belacan (shrimp paste)
Sugar
Tamarind
juice
Methods
1. Kailan
trimmed, washed and dried, put aside.
2. All the
ingredients for the gravy added to a mortar pound.
3. Pound all
ingredients until quite fine.
4. Heat a pan and
add the olive oil. Sauté sliced onion,
ginger-garlic paste and multi-purpose paste.
5. After all
sear, fry the pounded ingredients until fragrant.
6. Add water and season
with sugar and salt.
7. Put kailan and
stir briefly until soft.
8. Ready to be
served and garnished with fried onions.
Kailan Belacan
Bahan-bahan
200
gram kailan
1
bawang besar dimayang
1
sudu besar pes halia-bawang putih
1
sudu besar pes pelbagai guna
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Untuk
kuah
5
biji cili merah
2
ulas bawang putih
1
bawang besar
Secubit
belacan
Gula
Air
asam jawa
Langkah-langkah
1. Kailan dipotong,
dicuci dan dikeringkan, asingkan.
2. Semua
bahan-bahan untuk kuah dimasukkan kedalam lesung tumbuk.
3. Tumbukkan
semua bahan sehingga agak lumat.
4. Panaskan kuali
dan masukkan minyak zaiton. Tumiskan
bawang besar, pes halia-bawang putih dan pes serbaguna.
5. Setelah semua
menjadi layu, tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing.
6. Tambahkan air
dan perisakan dengan gula dan garam.
7. Setelah
mendidih masukkan daun kalian dan kacau seketika sehingga lembut.
8. Siap untuk
dihidang dan dihias dengan bawang goreng.
Mnarik juga nie.....slalu kailan ikan masin je....
ReplyDeleteSalam Asyifa Mustaffa, terima kasih komen, bolehlah cuba yang ini pula.
DeleteAslmkum ELC.
ReplyDeletesuka sgt dg kailan goreng, ms di Msia mmg tak miss beli sayur kailan kalau jumpa tp kat Cairo tak da...
Salam Mamasya, terima kasih singgah. Kena cuba tanam kat sana baru dapat rasa kailan belacan.
DeleteKailan... Mmg best goreng belacan ni
ReplyDeleteSalam MCK, terima kasih singgah, boleh le buat hujung minggu ni.
Delete