Fish Tomyam Curry
Ingredients
300 gram of Spanish
mackerel (used 3 cuts from tail section)
100 gram fish
curry powder
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
3 tablespoon homemade chili paste
2 tablespoons homemade tomyam paste
1 tablespoon homemade all-purpose paste
2 tablespoon homemade tomato sauce
1 onion
sliced
1/4 teaspoon
ground fennel seeds
1/4 teaspoon
cumin
1/4 teaspoon
coriander
1 sprig of
curry leaves
1 lime leaves
1 stalk
lemongrass pounded
8 sticks of
okra
2 tomatoes
(quartered)
3 green chilies
(sliced unceasing)
Squeezed
tamarind juice with 3 cups of water
Lime juice
Salt
Sugar
5 tablespoons
of palm oil milk
Olive oil for
sauté
Methods
1. Wash the fish
that had been cut and rubbed it with curry powder. Marinate it for 15 to 30 minutes.
2. Heat the pot
and add olive oil. Sauté sliced onion, ginger-garlic paste, chili paste, all-purpose
paste, tomyam paste and curry powder paste (mix with tamarind juice) until
fragrant.
3. Put fennel seed
powder, cumin, coriander, curry leaves and lemon grass. Stir until well
blended.
4. Once crisp,
add the squeezed tamarind water into the mixture. Stir until the sauce thickens
and boils.
5. Add lime
leaves and palm oil milk, continue stirring.
6. Add the
marinated fish. Add salt and sugar to taste. Leave to boil.
7. Put okra,
green chilies and tomatoes and simmer for a while.
8. Turn off the
heat and ready to be served.
Kari Tomyam Ikan
Bahan-bahan
300 gm ikan tenggiri (digunakan 3 potongan bahagian ekor)
100 gm serbuk kari ikan
1 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri
3 sudu besar besar cili kisar buatan sendiri
2 sudu besar pes tomyam buatan sendiri
2 sudu besar sos tomato buatan sendiri
1 biji bawang besar dimayang
1/4 sudu teh serbuk jintan manis
1/4 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh ketumbar
1 tangkai daun kari
1 helai daun limau
1 batang serai dititik
8 batang bendi
2 biji tomato (dibelah empat)
3 biji cili hijau (dibelah tak putus)
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Jus limau nipis
Garam
Gula
5 sudu besar santan sawit
Minyak zaiton untuk menumis
Langkah-langkah
1. Cuci ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan sedikit rempah
kari. Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2. Panas periuk dan masukkan minyak zaiton. Tumiskan bawang
besar, pes halia-bawang putih, pes cili kering, pes serba guna dan rempah kari
sehingga naik bau.
3. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, daun kari
dan serai. Kacau sehingga sebati.
4. Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam
campuran. Kacau sehingga sebati dan mendidih.
5. Masukkan daun limau dan santan kelapa sawit, teruskan mengacau.
6. Masukkan isi ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup
rasa. Biarkan sehingga mendidih.
7. Masukkan bendi, cili hijau dan tomato dan biarkan mendidih
seketika.
8. Matikan api dan siap untuk dihidang.
salam, tak pernah try dengan paste tomyam...mesti sedap dan ada citarasa tersendiri...Gambar pun nampak sedap. saya copy resepi dulu..
ReplyDeleteSalam, silakan copy dan mencuba.
DeleteSalam, nak tanya, dalam resepi homemade sos tomato tu ada guna cuka kurma. Boleh tunjuk macamana rupanya.
ReplyDeleteSalam, photo cuka kurma boleh lihat di http://www.cooking-engineer.blogspot.com/2012/08/bahan-bahan-masakan-cooking-ingredients.html#axzz286jKaPp7 Boleh dapatkan di gerai/kedai yang menjual bahan-bahan masakan dari timur tengah.
DeleteTerimakasih...
DeleteSangat menyelerakan..:)
ReplyDeleteSalam Nur-nba, terima kasih singgah, boleh jadi follower utk update. Silakan cuba untuk merasainya.
DeleteAslmkum ELC.Kari ikan campur tomyam....menarik resepinya.
ReplyDeleteRe; inti kuih ketayap tu nampak sbb ketayap tu dah siap potong....saja nak tunjung inti kelapa...
Salam Mamasya, terima kasih singgah dan komen. Bolehlah cuba my kreativiti untuk dish ni. Nnt boleh bagi feedback.
DeleteThis is a recipe I want to try next time…I cooked ‘Roti Jala’ recently & I am sure this is a matching curry with that…Am following your site....
ReplyDeleteHai Amy, thanks for visiting my blog. You should try it and taste the difference of it. I listed your blog in my bloglist.
Delete