Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 30 October 2012

STEW TULANG RUSUK / RIBS BONE STEW







Ribs Bone Stew

Ingredients

1 kilogram of beef ribs
3 potatoes cut eight
1 carrot cut lengthwise
2 onions cut eight
1 tablespoon homemade garlic paste
1 tablespoon homemade chili paste
5 tablespoons of homemade tomato paste
1 can whole peeled plum tomatoes
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon mixed spices
Bay leaf
50 grams of butter
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

1.    Clean ribs bone, tossed and pat dry.
2.    Heat olive oil in a pan and add the dried bones, leave it for 2 to 3 minutes. Put aside bones.
3.    In the same pan put the potato, carrot, mixed spices, mixed herbs, cut onion, homemade ginger-garlic paste, chili paste and mix thoroughly and let blended with oil. (Caramelized).
4.    Using a pressure cooker, put ribs bone, a bit salt, and water, cook until tender.
5.    Once the meat on the bones become soft, transfer to another pot.
6.    Put caramelized vegetable mixed with the bones to the pot.
7.    Add bay leaf, homemade tomato sauce and whole peeled plum Tomatoes. Stir to mix.
8.    Heat on low heat for 30 to 60 minutes and stirred.
9.    Add butter, salt and sugar. Continue to stir.
10. Once it thickens and enough flavor, can be served with French loaf or as gravy for spaghetti. .

Stew Tulang Rusuk

Bahan-bahan

1 kilogram tulang rusuk lembu
3 biji kentang dipotong lapan
1 batang lobak dipotong memanjang
2 bawang besar dipotong lapan
1 tin whole peeled plum tomatoes
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh rempah campuran
Daun bay
50 gram mentega
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Bersihkan tulang, tos dan keringkan.
2.    Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan tulang yang dikeringkan biarkan selama 2 – 3 minit.  Ketepikan tulang.
3.    Dalam kuali yang sama masukkan kentang, lobak merah, rempah campuran, herba campuran dan bawang besar yang dipotong, pes halia-bawang putih, pes cili kisar dan kacau sehingga sebati dengan minyak. (Caramelized).
4.    Untuk memasak mengguna periuk tekanan masukkan tulang dan air.  Masak sehingga lembut.
5.    Setelah daging pada tulang menjadi lembut, pindahkan ke periuk lain.
6.    Masukkan sayuran yang telah digaul bersama minyak gorengan tulang ke dalam periuk. 
7.    Tambahkan daun bay, sos tomato dan whole peeled plum tomatoes.  Kacau sebati.
8.    Panaskan pada api kecil selama 30 - 60 minit dan dikacau. 
9.    Masukkan mentega, garam dan gula. Terus mengacau.
10. Setelah kuah menjadi pekat dan cukup rasa, boleh dihidang bersama roti Perancis atau kuah untuk spaghetti.

2 comments :

  1. Assalam En Engineer,
    whoaaa impressnya saya tengok stew tulang rusuk ini..kebetulan saya browse nak cari resipi stew...sekali masuk sini...makaihhh drooling!
    Okeh tq resipi..daging korban banyak, tak tahu nak masak apa..weekend ni harus saya cuba resipi encik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lady Windsor, terima kasih singgah dan follow. Cubalah resepi stew ini, dan bagi feedback. Boleh cuba resepi daging lain yang ada kat blog.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...