Mengupas Kulit Tomato / Peeling Tomatoes Skin
Tomato yang kupas kulit / Peeled Tomatoes
Bahan Utama Sos Tomato / Tomato Sauce Main ingredients
Sos Tomato dibotolkan / Bottled Tomato Sauce
Homemade Tomato Sauce V2
Ingredients
6
fresh tomatoes
2
onion
4
cloves of garlic
5
stems of red chillies
1
teaspoon mixed herbs
1
teaspoon coarsely pounded black pepper
1
bay leaf
Salt
Sugar
/ brown sugar
Dates
vinegar
Methods
1. Boil water in
a saucepan. Prepare a bowl of ice.
2. Add tomatoes
into boiling water for 1 to 2 minutes.
3. Lift the
tomatoes and put to the bowl containing ice, and remove the tomato skin.
4. Cut peeled
tomatoes and remove the seeds and pith.
5. Put tomatoes,
onion, garlic and red chillies into a blender and blend.
6. Put the
blended ingredients into the pot and cooked the sauce until it thickens.
7. Add a mixed herbs,
black pepper and bay leaf.
8. Seasoned it
with sugar, salt and dates vinegar. Stir until boiling.
9. Cool at room temperature
and fill it in a bottle for storage.
Sos Tomato Buatan Sendiri V2
Bahan-bahan
6
biji tomato segar
2
ulas bawang besar
4
ulas bawang putih
5
batang cili merah
1
sudu teh herba campuran
1
sudu teh serbuk kasar lada hitam
1
helai daun bay
Garam
Gula
/ Gula melaka
Cuka
kurma
Langkah-langkah
1. Panaskan air
dalam periuk sehingga mendidih. Sediakan
satu mangkuk berisi air batu.
2. Masukkan
tomato ke dalam air mendidih selama 1 – 2 minit.
3. Angkat tomato
dan masukkan ke dalam air batu, dan tanggalkan kulit tomato.
4. Belah tomato
yang telah dibuang kulit dan buang biji dan empulur.
5. Masukkan
tomato, bawang besar, bawang putih dan cili merah ke dalam mesin pengisar dan
kisar.
6. Masukan bahan
yang telah dikisar ke dalam periuk dan masakkan sos sehingga menjadi
pekat.
7. Tambahkan
herba campuran, lada hitam dan daun bay.
8. Perisakan
dengan gula, garam dan cuka kurma. Kacau
sehingga mendidih.
9. Sejukkan pada
suhu bilik dan isikan ke dalam botol untuk simpanan.
thanks for linking this in to Food on Friday. Have a good week.
ReplyDelete