Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday 16 November 2012

KETAM MASAK CILI BEREMPAH / SPICY CHILLI CRAB



Spicy Chili Crab

Ingredients

3 crabs cut into half
1 onion sliced
3 tablespoons homemade chilli blend
1 teaspoon of curry powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 fresh egg
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil

Methods

1.    Sauté’ onion, ginger-garlic paste, all-purpose paste and chilli blend until fragrant.
2.    Put in tomato sauce, curry powder, turmeric powder and stir until blended. Add water if too thick.
3.    Whisk the eggs, pour and stir in the mixture until well blended.
4.    Put sugar, salt and dates vinegar to taste.
5.    Put cut crabs and mix in the pan along with the sauce until the whole crab wrapped with sauce.
6.    Once cooked can be served and eaten with steamed rice.

Ketam Masak Cili Berempah

Bahan-bahan

3 ekor ketam dipotong dua
1 bawang besar dimayang
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telor segar
Garam
Gula
Cuka kurma
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih, pes serbaguna dan kisaran cili kering sehingga naik bau.
2.    Masukkan sos tomato, serbuk kari, serbuk kunyit dan kacau sehingga sebati.  Tambahkan air jika terlalu pekat.
3.    Pecahkan telur dan kacau dalam campuran sehingga sebati.
4.    Masukkan garam, gula dan cuka kurma secukup rasa.
5.    Masukkan ketam yang telah dibelah dan gaul di dalam kuali bersama dengan kuah sehingga keseluruhan ketam dibaluti.
6.    Setelah masak boleh dihidang dan dimakan dengan nasi.

6 comments :

  1. Salam Maal Hijrah sis & slmt berhujung minggu.
    lauk ketam sedap.....tambah masak pekat gini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Maal Hijrah kembali Mamasya, terima kasih singgah, bolehlah cuba nanti. Memang sedap bila kuah pekat.

      Delete
  2. Looks delicious!!Love this spicy appearance!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Amy, thanks for the visit, you should try it this spicy dish.

      Delete
  3. Replies
    1. Salam bercuti MCK, terima kasih singgah, tiap-tiap hari dapoq tetap berasap. Nak cuba resepi yang tak pernah buat.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...