Spicy Chili Crab
Ingredients
3 crabs cut into half
1 onion sliced
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade all-purpose paste
1 tablespoon homemade tomato sauce
3 tablespoons homemade chilli blend
1 teaspoon of curry
powder
1 teaspoon of turmeric
powder
1 fresh egg
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil
Methods
1.
Sauté’ onion, ginger-garlic paste, all-purpose
paste and chilli blend until fragrant.
2.
Put in
tomato sauce, curry powder, turmeric powder and stir until
blended. Add water if too thick.
3.
Whisk the
eggs, pour and stir in the mixture until well blended.
4.
Put sugar, salt
and dates vinegar to taste.
5.
Put cut
crabs and mix in the pan along with the sauce until
the whole crab wrapped with sauce.
6. Once cooked can be served and
eaten with steamed rice.
Ketam Masak Cili Berempah
Bahan-bahan
3
ekor ketam dipotong dua
1
bawang besar dimayang
1
sudu teh pes halia-bawang putih buatan sendiri
1
sudu teh pes serba guna buatan sendiri
1
sudu besar sos tomato buatan sendiri
3
sudu besar kisaran cili kering buatan sendiri
1
sudu teh serbuk kari
1
sudu teh serbuk kunyit
1
biji telor segar
Garam
Gula
Cuka
kurma
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Tumiskan
bawang besar, pes halia-bawang putih, pes serbaguna dan kisaran cili kering
sehingga naik bau.
2. Masukkan sos
tomato, serbuk kari, serbuk kunyit dan kacau sehingga sebati. Tambahkan air jika terlalu pekat.
3. Pecahkan telur
dan kacau dalam campuran sehingga sebati.
4. Masukkan
garam, gula dan cuka kurma secukup rasa.
5. Masukkan ketam
yang telah dibelah dan gaul di dalam kuali bersama dengan kuah sehingga
keseluruhan ketam dibaluti.
6. Setelah masak
boleh dihidang dan dimakan dengan nasi.
Salam Maal Hijrah sis & slmt berhujung minggu.
ReplyDeletelauk ketam sedap.....tambah masak pekat gini.
Salam Maal Hijrah kembali Mamasya, terima kasih singgah, bolehlah cuba nanti. Memang sedap bila kuah pekat.
DeleteLooks delicious!!Love this spicy appearance!!
ReplyDeleteHello Amy, thanks for the visit, you should try it this spicy dish.
Deletedapoq tak 'cuti' ka?
ReplyDeleteSalam bercuti MCK, terima kasih singgah, tiap-tiap hari dapoq tetap berasap. Nak cuba resepi yang tak pernah buat.
Delete