Mamak Fish Curry
Ingredients
3 mackerel fish
(cut half)
100 grams
fish curry powder (50 gm Baba's & 50 gm Adabi) mixed with tamarind juice into a paste
1 onion -
sliced
2 cloves
garlic - sliced
1 teaspoon of
homemade ginger-garlic paste
3 tablespoon homemade chilli paste
1/4 teaspoon
ground fennel seeds
1/4 teaspoon
cumin
1/4 teaspoon
coriander
1 teaspoon mixed fenugreek
3 tablespoons dry fried rice, finely pounded
1 sprig of
curry leaves
1 tablespoon
of turmeric powder
1 small eggplant
(sliced lengthwise)
2 tomatoes
(quartered)
Squeezed
tamarind juice with 3 cups of water
Salt
Sugar
2 tablespoons
of palm oil milk
Olive oil
Methods
1. Wash the fish
that had been cut and put the turmeric powder, ginger-garlic paste and a bit of
curry powder. Marinate for 15 to 30 minutes.
2. Hot pot and
add olive oil. Sauté sliced onion, sliced garlic and ginger-garlic paste, curry
powder mixed with tamarind juice until fragrant.
3. Put the
chilli paste, fennel seeds powder, cumin powder, coriander powder, pounded rice and curry
leaves. Stir until well blended.
4. Once well
blended, add the squeezed tamarind water into the mix. Stir until the sauce
thickens and boils.
5. Add the
marinated fish and eggplant. Add salt and sugar to taste. Leave to boil. Enter
the palm oil milk, simmer it.
6. Add tomatoes
and simmer for a while.
7. Turn off the
heat and ready to be served.
Kari Ikan Mamak
Bahan-bahan
3 ekor ikan selar (dipotong separuh)
100 gm serbuk kari ikan (50 gm Baba's & 50 gm Adabi) dicampur dengan air asam jawa menjadi pes
1 ulas bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 sudu besar cili kisar buatan sendiri
1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil jintan putih
1/4 sudu kecil ketumbar
1 sudu teh halba campur
3 sudu besar beras digoreng kering dan ditumbuk lumat
1 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 biji terung panjang (dibelah memanjang)
2 biji tomato (dibelah empat)
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Garam
Gula
2 sudu besar santan sawit
Minyak zaiton
Langkah-langkah
1. Cuci ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan serbuk kunyit,
pes halia-bawang putih dan sedikit rempah kari. Perapkan selama 15 hingga
30 minit.
2. Panas periuk dan masukkan minyak zaiton. Tumiskan bawang
besar, bawang putih dan pes halia-bawang putih pes campuran rempah kari-air
asam jawa sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, beras yang ditumbuk dan daun kari. Kacau sehingga sebati.
4. Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam
campuran. Kacau sehingga sebati dan mendidih.
5. Masukkan isi ikan yang diperap dan terung. Masukkan garam dan gula
secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan santan sawit dan
biarkan mendidih.
6. Masukkan tomato dan biarkan mendidih seketika.
7. Matikan api dan siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment