Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 4 April 2013

KARI IKAN CARA MAMAK / MAMAK's STYLE FISH CURRY


Mamak Fish Curry

Ingredients

3 mackerel fish (cut half)
100 grams fish curry powder (50 gm Baba's & 50 gm Adabi) mixed with tamarind juice into a paste
1 onion - sliced
2 cloves garlic - sliced
3 tablespoon homemade chilli paste
1/4 teaspoon ground fennel seeds
1/4 teaspoon cumin
1/4 teaspoon coriander
1 teaspoon mixed fenugreek
3 tablespoons dry fried rice, finely pounded 
1 sprig of curry leaves
1 tablespoon of turmeric powder
1 small eggplant (sliced ​​lengthwise)
2 tomatoes (quartered)
Squeezed tamarind juice with 3 cups of water
Salt
Sugar
2 tablespoons of palm oil milk
Olive oil

Methods

1.    Wash the fish that had been cut and put the turmeric powder, ginger-garlic paste and a bit of curry powder. Marinate for 15 to 30 minutes.
2.    Hot pot and add olive oil. Sauté sliced onion, sliced garlic and ginger-garlic paste, curry powder mixed with tamarind juice until fragrant.
3.    Put the chilli paste, fennel seeds powder, cumin powder, coriander powder, pounded rice and curry leaves. Stir until well blended.
4.    Once well blended, add the squeezed tamarind water into the mix. Stir until the sauce thickens and boils.
5.    Add the marinated fish and eggplant. Add salt and sugar to taste. Leave to boil. Enter the palm oil milk, simmer it.
6.    Add tomatoes and simmer for a while.
7.    Turn off the heat and ready to be served.

Kari Ikan Mamak

Bahan-bahan

3 ekor ikan selar (dipotong separuh)
100 gm serbuk kari ikan (50 gm Baba's & 50 gm Adabi) dicampur dengan air asam jawa menjadi pes
1 ulas bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil jintan putih
1/4 sudu kecil ketumbar
1 sudu teh halba campur
3 sudu besar beras digoreng kering dan ditumbuk lumat 
1 tangkai daun kari 
1 sudu besar serbuk kunyit
1 biji terung panjang (dibelah memanjang)
2 biji tomato (dibelah empat)
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Garam
Gula
2 sudu besar santan sawit 
Minyak zaiton 

Langkah-langkah

1.    Cuci ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan serbuk kunyit, pes halia-bawang putih dan sedikit rempah kari.  Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2.    Panas periuk dan masukkan minyak zaiton.  Tumiskan bawang besar, bawang putih dan pes halia-bawang putih pes campuran rempah kari-air asam jawa sehingga naik bau.
3.    Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, beras yang ditumbuk dan daun kari.  Kacau sehingga sebati.
4.    Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran.  Kacau sehingga sebati dan mendidih. 
5.    Masukkan isi ikan yang diperap dan terung. Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan sehingga mendidih. Masukkan santan sawit dan biarkan mendidih.
6.    Masukkan tomato dan biarkan mendidih seketika.
7.    Matikan api dan siap untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...