Beef Pesamah
Ingredients
1 kg beef cut into cubes, marinated
with curry powder
7 tablespoons meat curry powder (2
tablespoons marinated minced beef, 5 tablespoons for sauté)
1 onion sliced
3 cloves of garlic sliced
1½ cups palm oil milk
100 grams toasted grated coconut
2 teaspoons homemade chili paste
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multipurpose paste
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star
anise and cardamom)
¾ cup creamy sweet soy sauce
1 sprig of curry leaves
Cooking oil
Tamarind juice
Salt
Sugar
Methods
1.
Washed meat
and marinated it with curry powder for 1 hour or more.
2.
Heat the oil and
fry the sautéed spices, sliced onion, sliced garlic and all homemade pastes
until fragrant.
3.
Mix the
tamarind juice and curry powder into a paste, sauté it together with curry
leaves until oil breaks.
4.
Put marinated
beef and cooked until tender.
5.
Put toasted
grated coconut and palm oil milk and continue stirring until thickened.
6.
Add a little
water, add salt, creamy soy sauce and sugar to taste.
7.
Serve it with
any rice.
Pesamah Daging
Bahan-bahan
1
kg daging lembu dipotong kiub, diperap dengan rempah kari daging
7
sudu serbuk kari daging (2 sudu diperap bersama daging, 5 sudu ditumis)
1
bawang besar dimayang
3
ulas bawang putih dimayang
1½
cawan santan sawit
100
gram kerisik
2
sudu pes cili kisar
1
sudu pes halia-bawang putih
1
sudu pes serbaguna
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
¾
cawan kicap lemak manis
1
tangkai daun kari
Minyak
masak
Asam
jawa dijadikan jus
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Daging dicuci
dan diperap dengan rempah kari daging selama 1 jam atau lebih.
2. Panaskan
minyak dan tumiskan rempah tumisan, bawang besar, bawang putih dan pes-pes
buatan sendiri sehingga naik bau.
3. Campurkan jus
asam jawa dan rempah kari menjadi pes, dan tumiskan bersama daun kari sehingga
pecah minyak.
4. Masukkan
daging yang diperap dan dimasak sehingga lembut.
5. Masukkan
kerisek dan santan dan terus mengacau sehingga pekat.
6. Tambahkan
sedikit air, kicap lemak manis dan perisakan dengan garam dan gula.
7. Hidangkan
bersama sebarang nasi.
wow meleleh air liur nengoknye
ReplyDeleteSalam Blog Sensasi, boleh dicuba resepi ni dan rasa kesedapannya.
DeleteAslmkum ELC
ReplyDeletenampak sedap nampak daging pesamah itu.rasanya mamasya belum pernah masak daging pesemah ni.
re; bebola keledek....kalau letak coklat boleh juga...
Salam Mamasya, cubalah memasaknya. Mungkin boleh dicuba letak coklat bagi menaikkan rasanya.
Deletemenariknya gambaq pesamah ni.....teringat kat arwah mak tgk lauk ni.
ReplyDeleteBoleh cuba buat, makan dengan nasik kandaq.
Delete