Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 19 April 2013

PESAMAH DAGING / BEEF PESAMAH




Beef Pesamah

Ingredients

1 kg beef cut into cubes, marinated with curry powder
7 tablespoons meat curry powder (2 tablespoons marinated minced beef, 5 tablespoons for sauté)
1 onion sliced
3 cloves of garlic sliced
1½ cups palm oil milk
100 grams toasted grated coconut
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
¾ cup creamy sweet soy sauce
1 sprig of curry leaves
Cooking oil
Tamarind juice
Salt
Sugar

Methods

1.    Washed meat and marinated it with curry powder for 1 hour or more.
2.    Heat the oil and fry the sautéed spices, sliced onion, sliced garlic and all homemade pastes until fragrant.
3.    Mix the tamarind juice and curry powder into a paste, sauté it together with curry leaves until oil breaks.
4.    Put marinated beef and cooked until tender.
5.    Put toasted grated coconut and palm oil milk and continue stirring until thickened.
6.    Add a little water, add salt, creamy soy sauce and sugar to taste.
7.    Serve it with any rice.

Pesamah Daging

Bahan-bahan

1 kg daging lembu dipotong kiub, diperap dengan rempah kari daging
7 sudu serbuk kari daging (2 sudu diperap bersama daging, 5 sudu ditumis)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1½  cawan santan sawit
100 gram kerisik
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
¾ cawan kicap lemak manis
1 tangkai daun kari
Minyak masak
Asam jawa dijadikan jus
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Daging dicuci dan diperap dengan rempah kari daging selama 1 jam atau lebih.
2.    Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumisan, bawang besar, bawang putih dan pes-pes buatan sendiri sehingga naik bau.
3.    Campurkan jus asam jawa dan rempah kari menjadi pes, dan tumiskan bersama daun kari sehingga pecah minyak.
4.    Masukkan daging yang diperap dan dimasak sehingga lembut.
5.    Masukkan kerisek dan santan dan terus mengacau sehingga pekat.
6.    Tambahkan sedikit air, kicap lemak manis dan perisakan dengan garam dan gula.
7.    Hidangkan bersama sebarang nasi.

6 comments :

  1. wow meleleh air liur nengoknye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Blog Sensasi, boleh dicuba resepi ni dan rasa kesedapannya.

      Delete
  2. Aslmkum ELC
    nampak sedap nampak daging pesamah itu.rasanya mamasya belum pernah masak daging pesemah ni.
    re; bebola keledek....kalau letak coklat boleh juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamasya, cubalah memasaknya. Mungkin boleh dicuba letak coklat bagi menaikkan rasanya.

      Delete
  3. menariknya gambaq pesamah ni.....teringat kat arwah mak tgk lauk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba buat, makan dengan nasik kandaq.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...