Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 12 March 2012

CHICKEN CHOP



 Chicken Chop

Ingredients

3 chicken thighs (remove bones)
1 tablespoon minced onion
1 tablespoon minced garlic
tablespoon grated ginger
1 tablespoon chili flake (chili flakes)
¼ tsp ground coriander
¼ tsp ground cumin
¼ tsp ground fennel seeds
1 tablespoon honey
1 tablespoon tomato sauce
1 tablespoon chili sauce
1 tablespoon sweet sour sauce
1 slice lemon squeezed for juice
Coarse ground black pepper
Salt
1 tablespoon olive oil
Flour for frying
Bread crumbs
Oil for frying

Methods

1.    Mix all ingredients and marinade it for 1 hour.
2.    After marinated, coat it with flour and cover with bread crumbs.
3.    Fried it on a pan until crisp. (Can be roast)
4.    Once crisp, served it with coleslaw and black pepper sauce.


"Chicken Chop"

Bahan-bahan

3 ayam bahagian peha (keluarkan tulang)
1 sudu bawang kisar
1 sudu bawang putih kisar
1 sudu halia kisar
1 sudu makan cili menyerpih (chili flakes)
¼ sudu kecil serbuk ketumbar
¼ sudu kecil serbuk jintan putih
¼ sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar sos masam manis
1 hirisan lemon diperah ambil jus
Lada hitam dikisar kasar
Garam
1 sudu besar minyak Zaitun
Tepung untuk menggoreng
Serbuk roti
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Campur semua bahan dan perapkan selama 1 jam.
2.    Selepas itu lumurkan dengan tepong menggoreng dan salutkan dengan serbuk roti.
3.    Digoreng atas kuali dengan minyak sehingga garing. (Boleh juga dipanggang)
4.    Setelah garing, dihidang dengan coleslaw dan sos lada hitam.

Friday, 9 March 2012

SOS LADA HITAM / BLACK PEPPER SAUCE


Black Pepper Sauce

Ingredients

50 gm butter
1 large onion cubed
½ tomato cubed
¼ capsicums cubed
Button mushroom cubed
1 tablespoon oyster sauce
5 tablespoons chicken stock (depend on the concentration required)
1 tablespoon sour sauce
5 tablespoons black pepper
1 tablespoon coarse ground black pepper
1 tablespoon cornstarch (as needed)
Salt
Sugar

Methods

  1. Heat butter until melted and add the cubed materials.
  2. Stir until fragrant.
  3. Put all the sauces and chicken stock. Put fine and coarse powder black pepper.
  4. Stir until well blended. Add salt and sugar to taste.  If the mixture thin put cornstarch and continue to stir.
  5. After the sauce well mix and boil, it can be served with chicken chops.

Sos Lada Hitam

Bahan-bahan

50 gm mentega
1 biji bawang besar dipotong kiub
½ tomato dipotong kiub
¼ capsicum dipotong kiub
Cendawan butang dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
5 sudu besar air rebusan ayam (bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki)
1 sudu besar sos masam manis
5 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar lada hitam dikisar kasar
1 sudu besar tepung jagung (mengikut keperluan)
Garam
Gula

Langkah-langkah

  1. Panaskan mentega sehingga cair dan masukkan bahan-bahan yang dipotong kiub.
  2. Kacau sehingga naik bau.
  3. Masukkan semua sos dan air rebusan ayam.  Masukkan serbuk lada hitam yang halus dan kasar.
  4. Kacau sehingga sebati.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Jika cair masukan tepung jagung dan terus mengacau.
  5. Setelah semua sebati dan sos mendidih, boleh dihidang bersama chicken chop.

Wednesday, 7 March 2012

KEPINGAN OAT KURMA / OAT DATES SQUARES

Here's another healthy & delicious recipes using dates as fillings. As we all know, dates are fat-free, cholesterol-free & packed with fiber. These dates squares require no egg in the ingredients. We promise you..they are absolutely yummy & perfect with a cup of hot tea!

Layer 1 
 Layer 2
Layer 3
Final Product
Customers' order
Oat Dates Square

Ingredients

Dates Filling
3 cups pitted dates
1 cup water
1 tsp vanilla essence

Oatmeal Crust
1 cup oats
1 cup wheat biscuits
1 cup superfine flour
¾ cup brown sugar
½ tsp sodium bicarbonate
¼ tsp salt
230 gm cold butter

Methods

Dates Filling
  1. Place pitted dates and water. Cook over low heat. Stirring occasionally until dates ore soft and absorbed the water.
  2. Remove from heat, put vanilla essence.
  3. Let cool in room temperature.  Mashed until fine. 
 Oatmeal Crust
  1. In a bowl, place oats, wheat biscuits, flour, sugar, baking soda and salt.
  2. Using rub in method to combine the ingredients until the mixture is crumbly and begins to come together.
  3. Press 2/3 of mixture onto base of prepared pan.
  4. Spread the date puree evenly over the oatmeal crust.
  5. Sprinkle the remaining dough evenly over the top of the dates. Press down gently to compact.
  6. Bake for about 30 to 40 minutes at 180 deg.Celsius until golden brown.
  7. Once cool, cover pan with aluminium foil and place in refrigerator for one hour until firm enough to cut into squares. 
Kepingan Oat Kurma

Bahan-bahan

Inti Kurma
3 cawan kurma dibuang bijinya
1 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla

Kerak Oatmeal
1 cawan oat1 cawan biskut gandum
1 cawan tepung halus
¾ cawan gula perang
½ sudu teh sodium bikarbonat
¼ sudu kecil garam
230 gm mentega sejuk



Langkah-langkah


Inti Kurma
  1. Sebatikan kurma dan air. Masak di atas api yang rendah. Kacau sekali sekala sehingga kurma lembut dan menyerap air.
  2. Angkat daripada api, letakkan esen vanila.
  3. Biarkan sejuk pada suhu bilik. Dikacau sehingga lumat.

Kerak Oatmeal
  1. Di dalam mangkuk, masukkan oat, biskut gandum, tepung, gula, baking soda dan garam.
  2. Menggunakan kaedah menggaul dengan tangan untuk menggabungkan bahan-bahan sehingga campuran menjadi rangup dan semua bahan mula bersatu
  3. Tekan 2/3 campuran ke asas acuan pembakar tersedia.
  4. Ratakan puri kurma dengan sekata di atas kerak oat.
  5. Taburkan baki doh sama rata di atas inti kurma tersebut. Tekan ke bawah perlahan-lahan-untuk memadatkannya.
  6. Bakar selama kira-kira 30 hingga 40 minit pada suhu 180 deg.Celsius sehingga perang keemasan.
  7. Setelah sejuk, tutup acuan pembakar dengan kepingan aluminium dan tempatkan di dalam peti sejuk selama satu jam sehingga cukup mengeras, potong menjadi segi empat. Sajikan.

Monday, 5 March 2012

KERABU SELOM-KACANG BOTOL



Kerabu Selom – Kacang Botol

Bahan-bahan

1 ikat daun selom – di ambil daun sahaja dan diricik halus
5 biji kacang botol – dipotong nipis
2 ulas bawang besar - ditumbuk/dikisar
2 ulas bawang putih - ditumbuk/dikisar
½ halia – ditumbuk/dikisar
30 gm ikan bilis/udang kering – ditumbuk kasar
¼ biji kelapa parut
1 batang serai – diricik halus
5 biji cili padi  - diricik halus
3 inci daun kunyit – diricik halus
1 kuntum bunga kantan – diricik halus
2 ulas bawang merah – dipotong ricih
2 batang cili merah – diricik halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar madu
Sepotong lemon
Minyak zaiton untuk menumis dan mengaul

Langkah-langkah

1.    Panaskan kuali.  Masukkan minyak zaiton
2.    Tumiskan bahan kisar. 
3.    Setelah naik bau, masukkan kelapa parut dan goreng hingga kering, masukkan serbuk kunyit. 
4.    Keluarkan dari kuali, dan masukkan dalam mangkuk untuk menggaul dengan daun selom dan kacang botol dan masukkan bahan ricik dan dipotong (serai, cili padi, daun kunyit, bawang merah, bunga kantan dan cili merah).
5.    Semasa proses mengaul masukkan sedikit minyak zaitun, madu dan perahan lemon.
6.    Campuran digaul dan siap untuk dihidang.

Saturday, 3 March 2012

SEPAT MASAK LEMAK NENAS / DRIED PERCH FISH WITH PINEAPPLE IN PALM MILK



Dried Perch with Pineapple in Palm Milk

Ingredients

3 perch fish (medium size, cut into two section)
1 large onion *
5-7 chili padi  *
2 cloves garlic *
10 mm ginger *
10 mm galangal *
10 mm turmeric *
1 stalk lemon grass *
*  - blend all ingredients
¼ pineapple (2 small slices)
A piece of turmeric leaves - ½ cut½ blended
Palm milk (palm milk is now recommended as healthy food)
Salt
Sugar
Water
Tamarind
Olive oil

Methods

1.    Sauté blended ingredients until fragrant.
2.    If the sauce thick, pour some water.
3.    Add the soaked dried perch fish.
4.    Add the cut pineapple. Add a pinch of salt (if less salty taste of driedperch fish), sugar and tamarind.
5.    After boiling, pour bit by bit palm milk and stir.
6.    After the mixture boiled, turn off heat. Ready to serve with rice.


Sepat Masak Lemak Nenas

Bahan-bahan

3 ekor ikan sepat (saiz sederhana dipotong dua)
1 ulas bawang besar – dikisar
5 – 7 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
10 mm halia – dikisar
10 mm lengkuas – dikisar
10 mm kunyit hidup -  dikisar
1 batang serai – dikisar
¼ biji nenas
Secebis daun kunyit – ½ dipotong, ½ dikisar
Santan (sekarang dicadangkan guna santan kelapa sawit – makanan sihat)
Garam
Gula
Air
Asam keping
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
2.    Cairkan sedikit bahan tumisan dengan sedikit air.
3.    Masukkan ikan sepat yang telah direndam terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.
4.    Masukkan nenas yang dipotong.  Masukkan sedikit garam (kalau rasa kurang masin daripada ikan kering), gula dan asam keeping.
5.    Setelah mendidih, masukan santan sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
6.    Setelah kuah mendidih, matikan api.  Siap untuk dihidang bersama nasi dan lain-lain bahan sampingan.

Thursday, 1 March 2012

LEMPENG KELAPA (PEK NGA) BERKEJU / CHEESY COCONUT PANCAKE



Cheesy Coconut Pancake

Ingredients

300 gm flour
5 tablespoons of grated coconut (take the white)
Salt
Sugar
Water
Mozzarella cheese
Slice cheddar cheese (cut small)

Methods


  1. Mix flour with grated cocoanut. Add water gradually
  2. Add cut slice cheddar cheese. Add salt and sugar to taste.
  3. When the mixture is thick condition, ready to be fried in the pan.
  4.  After the pancake become crisp, sprinkle with mozzarella cheese.
  5. Once the cheese is melted, ready to be served.


Lempeng Kelapa Berkeju
(Orang utara panggil Pek Nga)
Bahan-bahan

300 gm tepung gandum
5 sudu besar kelapa parut (ambil yang putih)
Garam
Gula
Air
Keju mozzarella
Keju keping Cheddar (dipotong kecil)

Langkah-langkah

1.    Gaul tepung bersama kelapa.  Masukkan air sedikit demi sedikit.
2.    Masukkan kepingan keju cheddar yang dipotong.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3.    Apabila campuran berkeadaan kental, siap untuk digoreng di atas kuali.
4.    Setelah lempeng menjadi garing, taburkan keju mozzarella.
5.    Setelah keju cair, siap untuk dihidang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...