Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 5 March 2012

KERABU SELOM-KACANG BOTOL



Kerabu Selom – Kacang Botol

Bahan-bahan

1 ikat daun selom – di ambil daun sahaja dan diricik halus
5 biji kacang botol – dipotong nipis
2 ulas bawang besar - ditumbuk/dikisar
2 ulas bawang putih - ditumbuk/dikisar
½ halia – ditumbuk/dikisar
30 gm ikan bilis/udang kering – ditumbuk kasar
¼ biji kelapa parut
1 batang serai – diricik halus
5 biji cili padi  - diricik halus
3 inci daun kunyit – diricik halus
1 kuntum bunga kantan – diricik halus
2 ulas bawang merah – dipotong ricih
2 batang cili merah – diricik halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar madu
Sepotong lemon
Minyak zaiton untuk menumis dan mengaul

Langkah-langkah

1.    Panaskan kuali.  Masukkan minyak zaiton
2.    Tumiskan bahan kisar. 
3.    Setelah naik bau, masukkan kelapa parut dan goreng hingga kering, masukkan serbuk kunyit. 
4.    Keluarkan dari kuali, dan masukkan dalam mangkuk untuk menggaul dengan daun selom dan kacang botol dan masukkan bahan ricik dan dipotong (serai, cili padi, daun kunyit, bawang merah, bunga kantan dan cili merah).
5.    Semasa proses mengaul masukkan sedikit minyak zaitun, madu dan perahan lemon.
6.    Campuran digaul dan siap untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...