Dried Perch with Pineapple in Palm Milk
Sepat Masak Lemak Nenas
Ingredients
3 perch fish (medium size, cut into two section)
1 large onion *
5-7 chili padi *
2 cloves garlic *
10 mm ginger *
10 mm galangal *
10 mm turmeric *
1 stalk lemon grass *
* - blend all ingredients
¼ pineapple (2 small slices)
A piece of turmeric leaves - ½ cut, ½ blended
Palm milk (palm milk is now recommended as healthy food)
Salt
Sugar
Water
Tamarind
Olive oil
Methods
1. Sauté blended ingredients until fragrant.
2. If the sauce thick, pour some water.
3. Add the soaked dried perch fish.
4. Add the cut pineapple. Add a pinch of salt (if less salty taste of driedperch fish), sugar and tamarind.
5. After boiling, pour bit by bit palm milk and stir.
6. After the mixture boiled, turn off heat. Ready to serve with rice.
Sepat Masak Lemak Nenas
Bahan-bahan
3 ekor ikan sepat (saiz sederhana dipotong dua)
1 ulas bawang besar – dikisar
5 – 7 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
10 mm halia – dikisar
10 mm lengkuas – dikisar
10 mm kunyit hidup - dikisar
1 batang serai – dikisar
¼ biji nenas
Secebis daun kunyit – ½ dipotong, ½ dikisar
Santan (sekarang dicadangkan guna santan kelapa sawit – makanan
sihat)
Garam
Gula
Air
Asam keping
Minyak zaiton
Langkah-langkah
1. Tumiskan bahan
dikisar sehingga naik bau.
2. Cairkan sedikit
bahan tumisan dengan sedikit air.
3. Masukkan ikan sepat
yang telah direndam terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.
4. Masukkan nenas yang
dipotong. Masukkan sedikit garam (kalau rasa kurang masin daripada ikan
kering), gula dan asam keeping.
5. Setelah mendidih,
masukan santan sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
6. Setelah kuah
mendidih, matikan api. Siap untuk dihidang bersama nasi dan lain-lain
bahan sampingan.
No comments :
Post a Comment