ELC Grilled Lamb Ribs
Ingredients
2 pieces of lamb ribs
For marinating
1 tablespoon coarse powder of black pepper
2 tablespoons chillies flakes
1 teaspoon of brown sugar
3 tbsp turmeric powder
1 tablespoon of salt
For stew and sauce
2 cloves onion
3 cloves of garlic
1 tablespoon garlic-ginger paste
2 tablespoons of multipurpose paste
5 tablespoons of blended chili paste
2 tablespoons sweet creamy soy sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 teaspoon of honey
Salt
Brown sugar
3 cups water
1 teaspoon of white sesame seeds
Olive oil for sauté
Methods
- The ribs are cleaned and marinated with marinated ingredients and left for a moment.
- Heat the pan and stir fry onion and garlic until it fragrance.
- Add ginger-garlic paste, multi-purpose paste and chilli paste. Stir until quite crisp.
- Add water, honey, soya sauce, salt and sugar. Let it heat for a while.
- Put the lamb ribs that have been marinated into the pan containing the above ingredients.
- Heated until the liquid becomes thick. When the ribs in the pan, turned it to get an even cooking.
- Remove the ribs and put them in a preheated oven at 170 ° C. Grill it for 20 to 45 minutes or until the color turns darkish brown.
- Rubbed the ribs with remaining sauce.
- Serve the ribs with the remaining sauces and sprinkled sesame seeds.
Tulang Rusuk Kambing Panggang ELC
Bahan-bahan
2 potongan tulang rusuk kambing
Untuk perapan
1 sudu besar serbuk kasar lada hitam
2 sudu kepingan cili kering
1 sudu teh gula perang
3 sudu serbuk kunyit
1 sudu besar garam
Untuk rebusan dan sos
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia bawang putih
2 sudu besar pes pelbagai guna
5 sudu besar pes kisaran cili
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil madu
Garam
Gula perang
3 cawan air
1 sudu teh bijan putih disangai
Minyak zaiton untuk menumis
Langkah-langkah
- Tulang rusuk dibersih dan diperap dengan bahan perapan dan dibiarkan seketika.
- Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes kisaran cili. Tumis sehingga agak garing.
- Masukkan air dan perisakan dengan madu, kicap, garam dan gula. Biarkan seketika.
- Masukkan tulang rusuk kambing yang telah diperap ke dalam kuali yang mengandungi campuran bahan di atas.
- Dipanaskan sehingga cecair menjadi pekat. Semasa tulang rusuk dalam kuali perlu diterbalikkan untuk mendapat masak yang sekata.
- Keluarkan tulang rusuk dan dimasukkan ke dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahalu pada suhu 170 ° C. Bakar selama 20 hingga 45 minit atau sehingga berubah warna menjadi gelap.
- Semasa membakar boleh disapu sos ke atas tulang untuk mendapat rasa yang sekata.
- Hidangkan tulang rusuk dan disiram dengan baki kuah pekat dan ditabur bijan.
Garlic and Ginger Paste
Ingredients
6 cloves garlics
2 cm ginger
Methods
- Clean garlic and gingers.
- Finely blend both ingredients.
Pes Bawang Putih dan Halia
Bahan-bahan
6 ulas bawang putih
2 cm halia
Langkah-langkah
- Bawang putih dan halia dikopek dan dibersihkan.
- Kisar kedua-dua bahan sehingga lumat.

Blended Chili
Ingredients
500 grams dried chili
4 onions
5 clove garlic
½ teaspoon black pepper
3 candle nut
4 cm shrimp paste
Methods
- Soaked finely cut dried chili to soften it.
- Cut onions and garlic
- Finely blend all ingredients.
Cili Kisar
Bahan-bahan
500 gram cili kering
4 bawang besar
5 ulas bawang putih
½ sudu teh lada hitam
3 biji buah keras
4 cm belacan
Langkah-langkah
- Cili kering dipotong kecil dan direndam supaya lembut.
- Potong bawang besar dan bawang putih.
- Kisar semua bahan sehingga lumat.
Multi Usage Blended Paste
Ingredients
75 grams anchovies soaked to soften it
50 grams dried shrimp soaked to soften it
2 sticks lemongrass - cut small
3 cm ginger - cut small
1 cm galangal – cut small
2 cm fresh turmeric – cut small
4-5 bird's eye chili
¼ turmeric leaves
1-2 kaffir leaves
3 onions
4 clove garlic
Methods
- All ingredients finely blend.
- Ready to use in vegetable, creamy sauce and others.
Pes Kisaran Serbaguna
Bahan-bahan
75 gram ikan bilis direndam supaya lembut
50 gram udang kering direndam supaya lembut
2 batang serai dipotong kecil
3 cm halia dipotong kecil
1 cm lengkuas dipotong kecil
2 cm kunyit segar dipotong kecil
4 - 5 cili padi
¼ daun kunyit
1-2 daun limau3 bawang besar
4 ulas bawang putih
Langkah-langkah
- Semua bahan dikisar sehingga lumat.
- Siap untuk diguna sebagai rencah sayur, masak lemak dan lain-lain.
Homemade Tomyam Paste
Ingredients
100-200 grams of dried chilies (20-40 sticks) - rinsed and drained
1 clove onion
15 cloves garlic
25 shallots
1/2 inch shrimp paste
1 stalk lemon grass
1 cm galangal
1 cm ginger
1 kaffir lime leaf
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons fish sauce
50 gram anchovies
50 gram dried shrimp
Cooking oil
Tamarind juice
Water
Methods
- Fry chili in oil. After become crisp set aside and let it cool.
- Blend fried dried chili with shrimp paste, anchovies, dried shrimp, onion, garlic, shallots, lemongrass, kaffir lime leaf, galangal and ginger.
- Put the remaining frying oil, fish sauce and brown sugar, continue to blend until smooth and fine.
- Add a little water and tamarind juice to facilitate blending.
- After all ingredients blended, heat it to make a thick paste.
- Cool and put the paste into storage containers.
- Keep it in the refrigerator for long-lasting as the paste is made without preservatives.
- To cook tomyam add kaffir lime leaves, lemon grass, lime juice / lime, meat, squid, shrimp and any other ingredient desired.
Pes Tomyam Buatan Sendiri
Bahan-bahan
100 – 200 gram cili kering (20 – 40 batang) – dicuci dan toskan
1 ulas bawang besar
15 ulas bawang putih
25 ulas bawang merah
1/2 inci belacan
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 helai daun limau purut
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar sos ikan
50 gram ikan bilis
50 gram udang kering
Minyak masak
Jus asam jawa
Air
Langkah-langkah
- Cili kering digoreng dengan minyak. Setelah garing ketepikan dan sejukkan.
- Setelah itu kisar cili kering bersama belacan, ikan bilis, udang kering, bawang besar, bawang putih, bawang merah, serai, daun limau purut, lengkuas dan halia.
- Masukkan gula melaka, sos ikan dan baki minyak gorengan, teruskan mengisar sehingga halus.
- Tambahkan sedikit air dan jus asam jawa untuk memudahkan mengisar.
- Setelah semuanya sebati, panaskan pes sehingga menjadi pekat.
- Sejukkan dan masukkan dalam bekas simpanan.
- Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama sebab pes dibuat tanpa bahan pengawet.
- Untuk membuat tomyam tambahkan daun limau purut, serai, air limau nipis/purut, daging, sotong, udang dan apa saja bahan lain yang diingini.
Homemade Pasta Sauce
Ingredients
2 kg fresh tomatoes sliced *
3-inch carrots cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves of garlic cut *
4 -5 sprigs basil leaf*
5 stems red chili *
2 tablespoons brown sugar / palm sugar
Juice from ½ lemon
1 teaspoon dates vinegar
1 teaspoon mixed herbs
1 bay leaf
Pinch of black pepper
Salt
Methods
- Put all marked * ingredients in a pot for about 30 minutes on low heat.
- After all materials turn to soft, heat in high heat for at least 15 minutes.
- Put off heat and blend until all becomes smooth.
- Heat tomato extracts and put bay leaves, brown sugar, black pepper, mixed herbs and salt until it thickens.
- Cool the sauce at room temperature.
- Add lemon juice and dates vinegar once it cool. Stir until well blended.
- Fill it in the bottle for storage.
- Suitable for spaghetti bolognese or lasagna.
Sos Pasta Buatan Sendiri
Bahan-bahan
2 kilogram tomato segar dibelah *
3 inci lobak merah dipotong kecil *
1 ulas bawang besar dipotong *
4 - 6 ulas bawang putih dipotong *
4 – 5 tangkai daun selasih*
5 batang cili merah segar *
2 sudu besar gula merah / gula melaka
½ biji lemon ambil jus
1 sudu teh cuka kurma
1 sudu teh herba campuran
1 helai daun bay
Sedikit lada hitam
Garam
Langkah-langkah
- Masukkan semua bahan bertanda * dalam periuk selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
- Setelah semua bahan telah lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
- Semua bahan tadi dikisar sehingga halus.
- Masukkan daun bay, gula merah, garam, lada hitam, herba campuran dan garam, panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
- Sejukkan sos yang telah masak pada suhu bilik.
- Masukkan jus lemon dan cuka kurma. Kacau sehingga sebati.
- Isikan dalam botol untuk simpanan.
- Sesuai sebagai sos untuk spaghetti bolognese atau lasagna.
Penang Char Kuey Teow Sauce
Penang Char Kuey Teow recipe
Ingredients
5 cups shrimp broth (boiled shrimp for broth)
5 tablespoons granulated sugar
5 tablespoons creamy-sweet soy sauce (depending on brand preference and concentration)
1 tablespoon fish sauce
1 tablespoon dates vinegar (optional)
½ tbsp salty soy sauce
1 tablespoon cornstarch (if necessary to thicken the sauce)
Methods
- Shrimp broth is heated and added sugar. Stir until the sugar blended.
- Add fat soy sauce, fish sauce, dates vinegar and soy sauce.
- Stir until boiling. If the sauce is quite thin, stir in the cornstarch mixed with sauce. Pour the mixture and stir until well blended.
- Cool the sauce and keep it for frying later with blended chili, garlic and other ingredients.
Sos Penang Char Kuey Teow
Resipi Penang Char Kuey Teow
Bahan-bahan
5 cawan air rebusan udang (udang direbus seketika untuk dapatkan air rebusan)
5 sudu besar gula pasir
5 sudu besar kicap lemak manis (jenama bergantung kepada kesukaan dan kepekatan)
1 sudu besar kicap ikan
1 sudu besar cuka kurma (optional)
½ sudu besar kicap masin
1 sudu besar tepung jagung (jika perlu untuk memekatkan sos)
Langkah-langkah
- Air rebusan udang dipanaskan dan dimasukkan gula pasir. Kacau sehingga gula sebati.
- Masukkan kicap lemak manis, kicap ikan, cuka kurma dan kicap masin.
- Kacau sehingga mendidih. Jika sos agak cair, kacaukan tepung jagung bercampur sos secara berasingan. Curahkan campuran dan kacau sehingga sebati.
- Sejukkan sos dan simpan untuk menggoreng kemudian dengan cili kisar, bawang putih dan bahan-bahan lain.
Creamy Butter Chicken with Salted Egg
Ingredients
2 slices of chicken breast cut into cubes
2 eggs break and stirred
1 large onion
4 cloves garlic
2 stalk curry leaves
5 - 10 bird’s eye chili minced
250 ml fresh milk / condensed milk
2 tablespoons butter
Oil for sautéing
1 teaspoon of curry powder
1 teaspoon of corn flour
2 salted eggs crushed and minced
1 teaspoon of black pepper powder
Salt
Sugar
For batter, all ingredients are mixed
3 teaspoons of wheat flour
2 teaspoons of rice flour
1 teaspoon of corn flour
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of black pepper powder
Methods
- Chicken are cut into cubes and dipped in stirred eggs, and mixed in prepared batter.
- Fry chicken until golden yellow. Put aside.
- Heat butter with a small amount of frying oil.
- Sauté curry leaves, onions, garlic and bird’s eye chilli, stir fry until fragrance.
- Add milk and mix well until almost boiling.
- Add in curry powder, black pepper powder, sugar and salt, mix thoroughly.
- Mix cornstarch and water and stir well.
- Insert salted eggs that have been minced.
- Add the cornstarch mixture in a saucepan and mix it in so it does not create lump.
- Prepare the fried chicken in the dish and put the sauce over the chicken to keep it crispy.
Ayam Mentega Berkrim dengan Telor Masin
Bahan-bahan
2 keping dada ayam dipotong dadu
2 biji telor dipecah dan dikacau
1 bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
2 tangkai daun kari
5 - 10 biji cili padi dimayang
250 ml susu segar/susu cair
2 sudu mentega
Minyak untuk mengoreng
1 sudu serbuk kari
1 sudu teh tepung jagung
2 biji telor masin direbus dan dihancurkan
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam
Gula
Untuk tepung gorengan, semua bahan digaul rata
3 sudu teh tepung gandum
2 sudu teh tepung beras
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Langkah-langKah
- Isi ayam dipotong dadu dan dicelup dalam pecahan telur, dan digaul dalam campuran tepung.
- Goreng ayam sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Panaskan mentega dengan sedikit baki minyak menggoreng.
- Masukkan daun kari, bawang besar, bawang putih dan cili padi, tumis sehingga naik bau.
- Masukkan susu dan kacau sehingga hampir mendidih.
- Masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam, gula dan garam, kacau sehingga sebati.
- Campurkan tepung jagung dan air dan kacau sebati.
- Masukan telur masin yang telah dihancurkan.
- Masukkan campuran tepung jagung dalam kuah dan kacau supaya tidak berketul.
- Sediakan ayam yang telah digoreng di dalam pinggan dan sendukkan sos ke atas ayam untuk kekalkan kerangupan.
ELC Grilled Chicken
Ingredients
3 pieces of chicken legs (whole legs)
3 tablespoon turmeric powder
2 cloves onion minced
3 cloves of garlic minced
1 tablespoon garlic ginger paste
2 tablespoons of multi-purpose paste
5 tablespoons of blended chili paste
2 tablespoon creamy sweet soy sauce
1 teaspoon of honey
Salt
Sugar
Dried tamarind
3 cups water
Oil for sauté
Methods
- Clean the chicken and marinated it with salt and turmeric and left for a moment.
- Heat the pan and stir fry onion and garlic until fragrance.
- Add ginger-garlic paste, multi-purpose paste and blended chilli paste. Stir until crisp.
- Add water, soya sauce, honey, salt and sugar. Insert dried tamarind. Let it boil.
- Put the chicken that has been marinated into the pan containing the mixture of the above ingredients.
- Heated until the liquid becomes thick. Turn the chicken to get evenly cooked.
- Remove the chicken and put it in a preheated oven at 170 ° C. Bake for 10 to 15 minutes or until the chicken skin turns golden yellow.
- Serve chicken with remaining sauce in the pan.
Ayam Bakar ELC
Bahan-bahan
3 potongan ayam bahagian peha (whole legs)
3 sudu serbuk kunyit
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia bawang putih
2 sudu besar pes pelbagai guna
5 sudu besar pes kisaran cili
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil madu
Garam
Gula
Asam keping
3 cawan air
Minyak untuk menunis
Langkah-langkah
- Ayam dibersih dan diperap dengan garam dan kunyit dan dibiarkan seketika.
- Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes kisaran cili. Tumis sehingga agak garing.
- Masukkan air dan perisakan dengan kicap, madu, garam dan gula. Masukkan asam keping. Biarkan seketika.
- Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali yang mengandungi campuran bahan di atas.
- Dipanaskan sehingga cecair menjadi pekat. Semasa ayam dalam kuali perlu diterbalikkan untuk mendapat masak yang sekata.
- Keluarkan ayam dan dimasukkan ke dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahalu pada suhu 170 ° C. Bakar selama 10 hingga 15 minit atau sehingga kulit ayam berubah warna kuning keemasan.
- Hidangkan ayam dan disiram dengan baki kuah pekat.

Prawn Noodles
Ingredients
500 grams of yellow noodles
1 kg of medium size prawn
1 tablespoon multi-purpose paste
1 tablespoon ginger-garlic paste
4 tablespoons blended chilli paste
2 cans whole tomatoes
1 can cream of tomato / tomato soup
1 onion, minced
4 cloves garlic, minced
3 tablespoons plum sauce / tamarind sauce
Mustard leaves
Cabbage
Salt
Sugar
Garnishing Ingredients
Parsley
Spring onion
Red chillies
Lime
Tofu, fried and cut cube
Bean sprout
Fried onions
Methods
- Thawed noodles until soft.
- Cleaned the prawn and boiled it until it turned orange. Separate prawn from boiled water (broth).
- Heat pot with oil. Sauté the garlic and onion until fragrance.
- Add the plum sauce, ginger-garlic paste, multi-purpose paste and blended chilli paste, let it becomes quite crisp.
- Put whole tomatoes and cream of tomato / tomato soup, stir until boiling.
- Pour prawn broth and stir until boiling.
- Add the mustard leaves and cabbage leaves, put prawn.
- Salt and sugar to taste.
- Prepare the noodles in a bowl, pour the gravy and prawn. Sprinkle garnishing ingredients.
- Ready to be served.
Mee Udang
Bahan-bahan
500 grams mee kuning
1 kg udang sederhana besar
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
4 sudu besar pes cili kisaran
2 tin whole tomato
1 tin cream of tomato / sup tomato
1 biji bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
3 sudu sos plum / Air asam jawa
Daun sawi
Kobis
Garam
Gula
Bahan Hiasan
Daun sup
Daun bawang
Cili merah
Limau Kasturi
Tauhu digoreng dan dipotong kiub
Taugeh
Bawang Goreng
Langkah-langkah
- Mee dicelur sehingga agak lembut.
- Udang dibersih dan direbus seketika. Asingkan udang dari air rebusan.
- Panaskan periuk bersama minyak untuk menumis. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan sos plum, pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes cili kisaran dan ditumis sehingga menjadi agak garing.
- Masukkan whole tomato dan cream of tomato/tomato sup, dikacau rata sehingga menggelegak.
- Isikan air rebusan udang dan dikacau sehingga mendidih.
- Masukkan daun sawi dan kobis, setelah layu masukkan udang yang telah diasingkan.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Sediakan mee dalam mangkuk, isikan kuah dan udang. Taburkan bahan hiasan.
- Siap untuk dihidang.


Oreo Brownies
Ingredients
½ cup butter (125 grm)
1 cup chocolate coins
1 cup sugar
2 eggs
1 tea spoon vanilla
1 cup flour
20 pieces oreo cookies
Salt
Methods
- Preheat oven at 160° C.
- Microwave butter for 1 min and stir chocolate coins
- Add eggs, sugar, salt, vanilla and mix well.
- Add flour and stir for 50 stroke until the mixture is well combined.
- Greased 9” x 9” pans.
- Add first layer of mixture, arrange oreo and cover with another layer of batter and lastly arrange oreo on top.
- Baked it for 20 to 30 minutes or until the cake well cook.
Oreo Brownies
Bahan-bahan
½ cawan mentega (125 grm)
1 cawan syiling coklat
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh vanila
T1 cawan tepung
20 keping biskut oreo
Garam
Langkah-langkah
- Panaskan dahulu ketuhar pada suhu 160 ° C.
- Panaskan mentega dalam gelombang mikro selama 1 minit dan kacau bersama syiling cokelat.
- Masukkan telur, gula, garam, vanila dan gaul rata.
- Masukkan tepung dan kacau selama 50 pukulan (stroke) sehingga campuran digabungkan dengan baik.
- Sapu minyak pada acuan 9 "x 9".
- Masukkan lapisan pertama ke dalam acuan dan ratakan, susun oreo dan tutup dengan lapisan kedua adunan dan akhir sekali susun oreo di atas.
- Bakar selama 20 hingga 30 minit atau sehingga masak dengan baik.


Rendang Samudera Ayam
Ingredients
1 chicken cut to small pieces
* all ingredients are blended
3 onions *
5 cloves garlic *
6 red chillies *
5 bird’s eye chilies *
½ inch ginger *
½ inch galangal *
½ inch tumeric *
5 cloves *
2 cardamom *
½ teaspoon of coriander *
½ teaspoon of black pepper *
2 lemongrass *
Kaffir lime leaves
Turmeric leaf
2 lemongrass pounded
2 cup thick coconut milk
½ cups of roasted coconut
Salt
Sugar
Oil to sauté
Methods
- Chickens are marinated with blended ingredients.
- Sauté blended ingredients and lemongrass until fragrance.
- Pour coconut milk and roasted coconut, let it break up oil.
- Put the marinated chicken and let it cook.
- Add sugar and salt to taste.
- Add in the kaffir lime leaves and turmeric leaves.
- Leave for a while until sauce thicken.
- Ready to be served.
Rendang Samudera Ayam
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
* semua bahan dikisar
3 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
6 batang cili merah *
5 batang cili padi * ½ inci halia * ½ inci lengkuas * ½ inci kunyit *
5 biji cengkih *
2 biji buah pelaga * ½ sudu teh ketumbar * ½ sudu teh lada hitam *
2 batang serai *
Daun limau purut
Daun kunyit
2 batang serai dititik
2 cawan santan pekat ½ cawan kerisek
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Langkah-langkah
- Ayam diperap seketika dengan bahan dikisar.
- Tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
- Masukkan santan dan kerisek, biarkan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang telah diperap dan biarkan sehingga masak.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
- Biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat.
- Siap untuk dihidang.