Bahan-bahan yang digunakan / Ingredients used
Lapisan pertama / First layer
Lapisan kedua / Second layer
Lapisan akhir / Final layer
Lapisan akhir dengan hiasan / Final layer with garnishing
Sebelum dibakar / Before bake
Sedia untuk dibakar / Ready to bake
Selepas dibakar / After baking
Siap untuk dihidang / Ready to serve
Ingredients
10
sheets of lasagna pasta
For
the sauce
400
grams of minced chicken
2
large onions diced
2
garlic sliced
3
cups homemade tomato sauce
1
teaspoon herb mixture
1
teaspoon powdered spice mix
Pinch
of coarsely blended black pepper
Salt
Olive
oil
For
coating
50
grams of butter
3
tablespoons all-purpose flour
4
tablespoons of fresh milk
For
sprinkling
100
grams mozzarella cheese
3
tablespoons parmesan cheese powder
3
sprigs basil finely cut
Methods
1.
Preheat
oven at 180 degrees Celsius.
2.
Heat
the olive oil. Sauté onion, garlic and chicken until chicken turn dry.
3.
Put
in tomato sauce and stir.
4.
Sprinkle
mixed herbs, mixed spices and salt. Stir until well blended. Put aside.
5.
In
another pan, melt butter and add all-purpose flour and stir until it becomes
lumpy. Add fresh milk and continue to
stir. Set aside.
6.
In
square container dab of butter and fill 1/3 of the mixture tomato sauce and
chicken. Arrange the pasta sheets to cover the whole area of the mixture.
7.
On
top of lasagna pasta sheets placed 1/3 more tomato sauce and chicken mixture,
then coated with the coating material and sprinkled with mozzarella and
parmesan.
8.
Repeat
the above steps until the entire cover third layer.
9.
Wrap
the container with aluminum sheets which will soften the pasta lasagna sheets
with its steam. Put into the oven for 15 to 20 minutes.
10.
Remove
the container from oven and unwrap the aluminum sheet, add mozzarella and
parmesan cheese, and put them back into the oven, uncovered for another 15
minutes.
11.
Once
the cheese melt, ready to serve.
Lasagna
Ayam
Bahan-bahan
10
kepingan pasta lasagna
Untuk
sos
400
grams daging ayam kisar
2
bawang besar dipotong dadu
2
bawang putih dimayang
3
cawan sos tomato buatan sendiri
1 sudu
teh, herba campuran
1 sudu
teh, serbuk campuran rempah
Secubit
serbuk kasar lada hitam
Garam
Minyak
zaiton
Untuk
lapisan
50
grams mentega
3 sudu
besar tepung serbaguna
4 sudu
besar susu segar
Untuk
tabur
1Ketepikan00
grams keju mozzarella
3 sudu
besar serbuk keju parmesan
3
tangkai daun selasih dipotong kecil
Langkah-langkah
1.
Panaskan
ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius.
2.
Panaskan
minyak zaiton. Tumiskan bawang besar,
bawang putih dan daging ayam sehingga daging ayam menjadi kering.
3.
Masukkan
sos tomato dan kacau.
4.
Masukkan
herba campuran dan rempah campuran serta garam.
Kacau sehingga sebati. Ketepikan
5.
Dalam
bekas yang lain, cairkan metega dan masukkan tepung serbaguna kacau sehingga
menjadi bergentel dan masukkan susu cair dan terus mengacau. Ketepikan.
6.
Dalam
bekas empat persegi sapukan mentega pada bahagian dasar dalam dan masukkan 1/3
daripada campuran sos dan daging ayam.
Susun kepingan pasta menutupi keseluruhan bekas.
7.
Di
atas kepingan pasta lasagna diletakkan 1/3 lagi campuran sos dan daging ayam,
kemudian dilapiskan dengan bahan lapisan dan ditabur dengan mozzarella dan
parmesan.
8.
Ulang
langkah di atas sehingga menutupi keseluruhan untuk lapisan ketiga.
9.
Tutup
pada bahagian atas bekas dengan kepingan aluminum agar wap akan melembutkan
kepingan pasta lasagna. Masukkan kedalam
ketuhar selama 15 – 20 minit.
10.
Keluarkan
bekas dan buka kepingan aluminum, tambah keju mozarella dan parmesan, dan
masukkan semula ke dalam ketuhar tanpa ditutup dengan aluminum selama 15 minit.
11.
Keluarkan
untuk dihidang.
Wah sedapnya... Belum pernah cuba buat lagi..
ReplyDeleteSalam Nur-nba, terima kasih singgah, silalah mencuba, mudah dan lazat.
DeleteLasagna mmg favourite anak
ReplyDeleteSalam MCK, hang buat lagi sedap pasai dok biasa buat.
DeleteErmmmm sedap nyerr D5 mmg suker makan lasagna nie :D..
ReplyDeleteSalam Delima Zamrud, bolehlah cuba resepi yang agak ringkas ni.
Delete