Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday, 26 December 2012

LASAGNA AYAM RINGKAS / SIMPLE CHICKEN LASAGNA

Bahan-bahan yang digunakan / Ingredients used
Lapisan pertama / First layer
Lapisan kedua / Second layer
Lapisan akhir / Final layer
Lapisan akhir dengan hiasan / Final layer with garnishing
Sebelum dibakar / Before bake
Sedia untuk dibakar / Ready to bake
Selepas dibakar / After baking
Siap untuk dihidang / Ready to serve

Chicken Lasagna

Ingredients

10 sheets of lasagna pasta

For the sauce
400 grams of minced chicken
2 large onions diced
2 garlic sliced
1 teaspoon herb mixture
1 teaspoon powdered spice mix
Pinch of coarsely blended black pepper
Salt
Olive oil

For coating
50 grams of butter
3 tablespoons all-purpose flour
4 tablespoons of fresh milk

For sprinkling
100 grams mozzarella cheese
3 tablespoons parmesan cheese powder
3 sprigs basil finely cut

Methods

1.      Preheat oven at 180 degrees Celsius.
2.      Heat the olive oil. Sauté onion, garlic and chicken until chicken turn dry.
3.      Put in tomato sauce and stir.
4.      Sprinkle mixed herbs, mixed spices and salt. Stir until well blended.  Put aside.
5.      In another pan, melt butter and add all-purpose flour and stir until it becomes lumpy.  Add fresh milk and continue to stir. Set aside.
6.      In square container dab of butter and fill 1/3 of the mixture tomato sauce and chicken. Arrange the pasta sheets to cover the whole area of the mixture.
7.      On top of lasagna pasta sheets placed 1/3 more tomato sauce and chicken mixture, then coated with the coating material and sprinkled with mozzarella and parmesan.
8.      Repeat the above steps until the entire cover third layer.
9.      Wrap the container with aluminum sheets which will soften the pasta lasagna sheets with its steam. Put into the oven for 15 to 20 minutes.
10.  Remove the container from oven and unwrap the aluminum sheet, add mozzarella and parmesan cheese, and put them back into the oven, uncovered for another 15 minutes.
11.  Once the cheese melt, ready  to serve.


Lasagna Ayam

Bahan-bahan

10 kepingan pasta lasagna

Untuk sos
400 grams daging ayam kisar
2 bawang besar dipotong dadu
2 bawang putih dimayang
1 sudu teh, herba campuran
1 sudu teh, serbuk campuran rempah
Secubit serbuk kasar lada hitam
Garam
Minyak zaiton

Untuk lapisan
50 grams mentega
3 sudu besar tepung serbaguna
4 sudu besar susu segar

Untuk tabur
1Ketepikan00 grams keju mozzarella
3 sudu besar serbuk keju parmesan
3 tangkai daun selasih dipotong kecil


Langkah-langkah

1.      Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius.
2.      Panaskan minyak zaiton.  Tumiskan bawang besar, bawang putih dan daging ayam sehingga daging ayam menjadi kering.
3.      Masukkan sos tomato dan kacau. 
4.      Masukkan herba campuran dan rempah campuran serta garam.  Kacau sehingga sebati.  Ketepikan
5.      Dalam bekas yang lain, cairkan metega dan masukkan tepung serbaguna kacau sehingga menjadi bergentel dan masukkan susu cair dan terus mengacau.  Ketepikan.
6.      Dalam bekas empat persegi sapukan mentega pada bahagian dasar dalam dan masukkan 1/3 daripada campuran sos dan daging ayam.  Susun kepingan pasta menutupi keseluruhan bekas.
7.      Di atas kepingan pasta lasagna diletakkan 1/3 lagi campuran sos dan daging ayam, kemudian dilapiskan dengan bahan lapisan dan ditabur dengan mozzarella dan parmesan.
8.      Ulang langkah di atas sehingga menutupi keseluruhan untuk lapisan ketiga.
9.      Tutup pada bahagian atas bekas dengan kepingan aluminum agar wap akan melembutkan kepingan pasta lasagna.  Masukkan kedalam ketuhar selama 15 – 20 minit.
10.  Keluarkan bekas dan buka kepingan aluminum, tambah keju mozarella dan parmesan, dan masukkan semula ke dalam ketuhar tanpa ditutup dengan aluminum selama 15 minit.
11.  Keluarkan untuk dihidang.

6 comments :

  1. Wah sedapnya... Belum pernah cuba buat lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur-nba, terima kasih singgah, silalah mencuba, mudah dan lazat.

      Delete
  2. Replies
    1. Salam MCK, hang buat lagi sedap pasai dok biasa buat.

      Delete
  3. Ermmmm sedap nyerr D5 mmg suker makan lasagna nie :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Delima Zamrud, bolehlah cuba resepi yang agak ringkas ni.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...