Minang
Chili Paste
Ingredients
5 red chillies (for more hot add bird’s
eye chilli)
½ onion sliced
3 cloves of garlic sliced
1 tomato cut into cubes
Salt
Sugar
Lemon
Cooking oil
Methods
1.
Blend chilli
and remove water.
2.
Sauté sliced onion
and garlic until fragrant.
3.
Add in chilli
and stir until oil floating on the top of paste.
4.
Add tomatoes
and heat it until soft.
5.
Add lemon
juice with salt and sugar to taste.
6.
Ready to serve.
Sambal Berlado Minang
Bahan-bahan
5
cili merah (untuk lebih pedas tambah cili padi)
½
bawang besar dimayang
3
ulas bawang putih dimayang
1
tomato dipotong kiub
Garam
Gula
Lemon
Minyak
masak
Langkah-langkah
1. Cili dikisar
dan dibuang air dari kisaran.
2. Tumiskan
bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Selepas itu
masukkan cili dan kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan
tomato dan panaskan sehingga menjadi lembut.
5. Masukkan jus
lemon perisakan dengan garam dan gula.
6. Siap untuk
dihidang.
No comments :
Post a Comment