Zucchini and Squid Stew
Ingredients
3 medium size squid (cut into pieces)
1 onion, minced
2 garlic, minced
2 inches green zucchini, cut into rounds and then halve
2 inches yellow zucchini, cut into rounds and then halve
4 - 6 button mushrooms, cut into pieces
1 teaspoon homemade garlic-ginger paste
1 tablespoon homemade multi usage paste
1 red chilli, minced
1 green chilli, minced
1 tablespoon oyster sauce
Salt
Sugar
Cooking oil
Methods
- Heat oil in pan, sauté minced onion and garlic until fragrant.
 - Add garlic-ginger paste and multi-usage paste until well mixed.
 - Put oyster sauce and add water.
 - Add sliced button mushrooms and squid. Let it boil.
 - Put zucchinis and chillies, add sugar and salt to taste.
 - Let it simmer for 2 minutes and serve it with steam rice.
 
Bahan-bahan
3 ekor sotong bersaiz sederhana (potong menjadi beberapa bahagian)
1 bawang besar dimayang
2 bawang putih dimayang
2 inci zucchini hijau, dipotong bulat dan seterusnya dipotong separuh
2 inci zucchini kuning, dipotong bulat dan seterusnya dipotong separuh
4 – 6 cendawan butang dipotong berkeping
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 cili merah dimayang
1 cili hijau dimayang
1 sudu besar sos tiram
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang dan bawnag putih sehingga naik bau.
 - Tambahkan pes halia-bawang putih dan pes perlbagai guna, kacau campuran sehingga sebati.
 - Masukkan sos tiram dan air.
 - Tambahkan cendawan butang dan sotong. Biarkan sehingga mendidih.
 - Masukkan zucchini hijau dan kuning serta cili hijau dan merah. Perisakan dengan garam dan gula.
 - Renihkan selama 2 minit dan hidangkan dengan nasi.
 



No comments :
Post a Comment