Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum1 biji telur ayam
200 gm susu cair (susu tepung pun boleh)
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
Air – bergantung kepada kelikatan yang diperlukan
Minyak masak.
Beberapa helai daun pandan diikat untuk merenjis minyak.
Langkah-langkah
Beberapa helai daun pandan diikat untuk merenjis minyak.
Langkah-langkah
- Tepung, serbuk kunyit, garam, gula, telur dan air dicampur untuk mendapatkan batter dan dikisar untuk mendapatkan texture campuran yang betul-betul halus.
- Panaskan kuali. Sapu/renjis minyak masak ke atas kuali mengguna daun pandan diikat .
- Gunakan acuan roti jala/botol yang dilubangkan pada penutup untuk membentuk campuran menjadi seperti jalinan jala di atas kuali.
- Angkat kepingan yang dah masak dan bentukkan menjadi gulung atau lipatan.
- Siap untuk dihidang bersama kuah kari ayam/daging. Selamat menjamu selera.
No comments :
Post a Comment