Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 1 December 2011

ROTI JALA

ROTI JALA

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
200 gm susu cair (susu tepung pun boleh)
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
Air – bergantung kepada kelikatan yang diperlukan
Minyak masak.
Beberapa helai daun pandan diikat untuk merenjis minyak. 

Langkah-langkah
  1. Tepung, serbuk kunyit, garam, gula, telur dan air dicampur untuk mendapatkan batter dan dikisar untuk mendapatkan texture campuran yang betul-betul halus.
  2. Panaskan kuali. Sapu/renjis minyak masak ke atas kuali mengguna daun pandan diikat .
  3. Gunakan acuan roti jala/botol yang dilubangkan pada penutup untuk membentuk campuran menjadi seperti jalinan jala di atas kuali.
  4. Angkat kepingan yang dah masak dan bentukkan menjadi gulung atau lipatan.
  5. Siap untuk dihidang bersama kuah kari ayam/daging. Selamat menjamu selera.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...