Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday 21 October 2012

BURGER AYAM-KRAKERS BUATAN SENDIRI / HOMEMADE CHICKEN-CRACKERS BURGER

Campuran daging ayam dan krekers / Minced chicken and cream crackers mixture
Campuran bawang besar dan bawang putih / Chopped onion and garlic
Campuran telur, herba campuran dan rempah campuran / Egg, mixed herbs and mixed spices mixture
Bentuk berger / Shaped burger
Burger dipanggang / Freshly Toasted Burger
Siap untuk dihidang / Ready to served

 Homemade Chicken-Crackers Burger

Ingredients

400 grams of minced chicken
15 pieces of cream crackers, crushed
1 onion finely chopped
1 clove of garlic finely chopped
Chopped parsley 
1 egg
½ teaspoon mixed herbs
½ teaspoon mixed spices
Flour
Salt
Sugar
Olive oil

For Garnishing
Chinese Salad
Tomato
Cucumber
Chili sauce
Mayonnaise
Mustard

Methods

1.    Mix the minced chicken with crushed cream crackers.
2.    Add the onion and the chopped garlic until well mix.
3.    Whisk eggs in a separate bowl with a mixed herbs and mixed spices.
4.    Put egg mixture into mixture chicken cream crackers and mix well. Add chopped parsley and little flour as binder.
5.    Shape the mixture into burger’s shape.
6.    Toast the burger in the convection oven for 15-20 minutes.
7.    Eat it with a bun and other garnishing.

Burger Ayam-Krekers Buatan Sendiri

Bahan-Bahan

400 gram daging ayam cincang
15 keping biskut krim-krekers dihancurkan
1 biji bawang besar di cincang halus
1 ulas bawang putih dicincang halus
Daun sup
1 biji telur
½ sudu teh herba campuran
½ sudu teh rempah campuran
Tepung
Garam
Gula
Minyak zaiton

Bahan hiasan
Sayur salad
Tomato
Timun
Sos cili
Mayonnaise
Mustard

Langkah-langkah

1.    Gaulkan daging ayam cincang dengan krim krekers yang dihancurkan.
2.    Tambahkan bawang besar dan bawang putih yang dicincang sehingga sebati.
3.    Kacau telur dalam mangkuk berasingan dengan herba campuran dan rempah campuran.
4.    Masukan campuran telur ke dalam campuran daging ayam dank krim krekers dan gaul sebati. Tambah daun sup dan sedikit tepung sebagai pengikat.
5.    Bentukkan campuran menjadi leper dan bulat.
6.    Bakarkan burger dalam ketuhar selama 15-20 minit.
7.    Setelah siap boleh dimakan bersama bun dan hiasan lain.

9 comments :

  1. selalu beli je
    kalau buat sendri sure lebih sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kasihredha, elok cuba buat sendiri ikut citarasa, sedap.

      Delete
  2. Ermmmm sedap nyerrr, mekasih kongsi resepi nnt leh cuba lah :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Delima Zamrud. Terima kasih komen. Silalah cuba dan bagi feedback.

      Delete
  3. haha biasa buat ni tapi guna, roti/breadcrumbs....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam MCK, terima kasih singgah. Cuba la pula guna krim krakers.

      Delete
    2. ELOVEC,

      sy suke resepi ni..nnt nak buat n boleh bt stok...xla rase takut2 nak makan...thanks yer..

      Delete
  4. assalam...herba campuran & rempah campuran tu apa? apa yg dicampur? mtk huraian sikit, boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mualaikumsalam. Bahan tersebut semuanya beli yang dah tersedia. Gambar ada di http://cooking-engineer.blogspot.com/2012/08/bahan-bahan-masakan-cooking-ingredients.html#axzz2tOlK9Loc

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...