Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 3 October 2012

KARI TOMYAM IKAN / FISH TOMYAM CURRY



Fish Tomyam Curry

Ingredients

300 gram of Spanish mackerel (used 3 cuts from tail section)
100 gram fish curry powder
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
3 tablespoon homemade chili paste
2 tablespoons homemade tomyam paste
1 tablespoon homemade all-purpose paste
2 tablespoon homemade tomato sauce 
1 onion sliced
1/4 teaspoon ground fennel seeds
1/4 teaspoon cumin
1/4 teaspoon coriander
1 sprig of curry leaves
1 lime leaves
1 stalk lemongrass pounded
8 sticks of okra
2 tomatoes (quartered)
3 green chilies (sliced ​​unceasing)
Squeezed tamarind juice with 3 cups of water
Lime juice
Salt
Sugar
5 tablespoons of palm oil milk
Olive oil for sauté

Methods

1.    Wash the fish that had been cut and rubbed it with curry powder.  Marinate it for 15 to 30 minutes.
2.    Heat the pot and add olive oil. Sauté sliced onion, ginger-garlic paste, chili paste, all-purpose paste, tomyam paste and curry powder paste (mix with tamarind juice) until fragrant.
3.    Put fennel seed powder, cumin, coriander, curry leaves and lemon grass. Stir until well blended.
4.    Once crisp, add the squeezed tamarind water into the mixture. Stir until the sauce thickens and boils.
5.    Add lime leaves and palm oil milk, continue stirring.
6.    Add the marinated fish. Add salt and sugar to taste. Leave to boil.
7.    Put okra, green chilies and tomatoes and simmer for a while.
8.    Turn off the heat and ready to be served.

Kari Tomyam Ikan

Bahan-bahan

300 gm ikan tenggiri (digunakan 3 potongan bahagian ekor)
100 gm serbuk kari ikan
1 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri
3 sudu besar besar cili kisar buatan sendiri
2 sudu besar pes tomyam buatan sendiri
1 sudu besar pes serba gunabuatan sendiri 
2 sudu besar sos tomato buatan sendiri
1 biji bawang besar dimayang
1/4 sudu teh serbuk jintan manis
1/4 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh ketumbar
1 tangkai daun kari 
1 helai daun limau
1 batang serai dititik
8 batang bendi
2 biji tomato (dibelah empat)
3 biji cili hijau (dibelah tak putus)
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Jus limau nipis
Garam
Gula
5 sudu besar santan sawit 
Minyak zaiton untuk menumis

Langkah-langkah

1.    Cuci ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan sedikit rempah kari.  Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2.    Panas periuk dan masukkan minyak zaiton.  Tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih, pes cili kering, pes serba guna dan rempah kari sehingga naik bau.
3.    Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, daun kari dan serai. Kacau sehingga sebati.
4.    Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran.  Kacau sehingga sebati dan mendidih.
5.    Masukkan daun limau dan santan kelapa sawit, teruskan mengacau.
6.    Masukkan isi ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih.
7.    Masukkan bendi, cili hijau dan tomato dan biarkan mendidih seketika.
8.    Matikan api dan siap untuk dihidang.

11 comments :

  1. salam, tak pernah try dengan paste tomyam...mesti sedap dan ada citarasa tersendiri...Gambar pun nampak sedap. saya copy resepi dulu..

    ReplyDelete
  2. Salam, nak tanya, dalam resepi homemade sos tomato tu ada guna cuka kurma. Boleh tunjuk macamana rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, photo cuka kurma boleh lihat di http://www.cooking-engineer.blogspot.com/2012/08/bahan-bahan-masakan-cooking-ingredients.html#axzz286jKaPp7 Boleh dapatkan di gerai/kedai yang menjual bahan-bahan masakan dari timur tengah.

      Delete
  3. Replies
    1. Salam Nur-nba, terima kasih singgah, boleh jadi follower utk update. Silakan cuba untuk merasainya.

      Delete
  4. Aslmkum ELC.Kari ikan campur tomyam....menarik resepinya.
    Re; inti kuih ketayap tu nampak sbb ketayap tu dah siap potong....saja nak tunjung inti kelapa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamasya, terima kasih singgah dan komen. Bolehlah cuba my kreativiti untuk dish ni. Nnt boleh bagi feedback.

      Delete
  5. This is a recipe I want to try next time…I cooked ‘Roti Jala’ recently & I am sure this is a matching curry with that…Am following your site....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Amy, thanks for visiting my blog. You should try it and taste the difference of it. I listed your blog in my bloglist.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...