Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 17 December 2011

TEMPE GORENG BEREMPAH DAN SAMBAL KICAP CILI



TEMPE GORENG BEREMPAH DAN SAMBAL KICAP CILI

Bahan-bahan Tempe Goreng

250 g tempe, dihiris kepada saiz yang dikehendaki (biasanya dihiris empat persegi)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk kari
3 sudu kecil jintan manis, ditumbuk kasar
2 sudu kecil jintan putih, ditumbuk kasar
2 sudu kecil ketumbar,  ditumbuk kasar
Garam
Air

Cara-cara

Gaulkan  rempah yang ditumbuk dan garam di dalam mangkuk.
Perlahan-lahan tambahkan air untuk membuat pes. Kelikatan campuran sederhana (tidak cair tidak pekat).
Celupkan tempe, pastikan pes meliputi permukaan tempe
Goreng dalam minyak panas, Terbalikan secara berulang untuk mendapat garing sama rata.
Keluarkan tempe dan toskan untuk keringkan  minyak apabila perang keemasan,
Hidangkan bersama kicap sambal.


Bahan-bahan Sambal Kicap

2  biji cili padi - lebih jika suka pedas
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 sudu kecil gula
3 sudu besar kicap lemak manis 
Limau kasturi

Cara-cara

Tumbuk Cili,  bawang putih, bawang merah dan gula.
Tambah kicap lemak manis.
Perah limau dan gaul rata.

Selamat mencuba.  Sukatan mengikut citarasa sendiri.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...