Bahan-bahan Tempe Goreng
250 g tempe, dihiris kepada saiz yang dikehendaki (biasanya dihiris empat persegi)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk kari
3 sudu kecil jintan manis, ditumbuk kasar
2 sudu kecil jintan putih, ditumbuk kasar
2 sudu kecil ketumbar, ditumbuk kasar
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk kari
3 sudu kecil jintan manis, ditumbuk kasar
2 sudu kecil jintan putih, ditumbuk kasar
2 sudu kecil ketumbar, ditumbuk kasar
Garam
Air
Cara-cara
Gaulkan rempah yang ditumbuk dan garam di dalam mangkuk.
Perlahan-lahan tambahkan air untuk membuat pes. Kelikatan campuran sederhana (tidak cair tidak pekat).
Celupkan tempe, pastikan pes meliputi permukaan tempe
Goreng dalam minyak panas, Terbalikan secara berulang untuk mendapat garing sama rata.
Keluarkan tempe dan toskan untuk keringkan minyak apabila perang keemasan,
Hidangkan bersama kicap sambal.
Bahan-bahan Sambal Kicap
2 biji cili padi - lebih jika suka pedas
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 sudu kecil gula
3 sudu besar kicap lemak manis
Limau kasturi
Cara-cara
Tumbuk Cili, bawang putih, bawang merah dan gula.
Tambah kicap lemak manis.
Perah limau dan gaul rata.
Selamat mencuba. Sukatan mengikut citarasa sendiri.
No comments :
Post a Comment