Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 13 December 2012

SOS TOMATO BUATAN SENDIRI V3 / HOMEMADE TOMATO KETCHUP V3

 
Sebahagian bahan-bahan / Among the ingredients
Bahan-bahan perisa / Flavoring ingredients
Tomato segar dipanaskan / Heating fresh tomato
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Mengisar bahan-bahan / Blending process
Menapis bahan-bahan / Straining the paste
Hasil bahan tapisan / Strained paste
Pes dipanaskan menjadi sos / Heating paste to make the ketchup
Dibotol untuk simpanan / Bottled for storage

Homemade Tomato Ketchup V3

Get other Homemade Tomato Sauce recipes V1 here and V2 here
Ingredients

1 kg fresh tomatoes sliced ​​*
3-inch carrots cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves of garlic cut *
2 tablespoons brown sugar / palm sugar
Juice from ½ lemon
1 teaspoon dates vinegar
1 bay leaf
Pinch of black pepper
Salt

Methods

1.    Put all marked * ingredients in a pot, heat it for about 30 minutes on low heat.
2.    After all materials turn to soft, heat in high heat for at least 15 minutes.
3.    Put off heat and blend until all becomes smooth.
4.    Filter the fine mixture to get the tomato extract.
5.    Heat tomato extracts and put bay leaves, brown sugar, black pepper and salt until it thickens.
6.    Cool the sauce at room temperature.
7.    Add lemon juice and dates vinegar once it cool. Stir until well blended.
8.    Fill it in the bottle for storage.

Sos Tomato Buatan Sendiri V3

Dapatkan resepi Sos Tomato  buatan sendiri  V1 di sini dan V2 di sini
Bahan-bahan

1 kilogram tomato segar dibelah *
3 inci lobak merah dipotong kecil *
1 ulas bawang besar dipotong *
4 - 6 ulas bawang putih dipotong *
2 sudu besar gula merah / gula melaka
½ biji lemon ambil jus
1 sudu teh cuka kurma
1 helai daun bay
Sedikit lada hitam
Garam

Langkah-langkah

1.    Masukkan semua bahan bertanda * dalam periuk, panaskan selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
2.    Setelah semua bahan telah lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
3.    Semua bahan tadi dikisar sehingga halus.
4.    Tapiskan bahan dikisar untuk mendapatkan pati tomato.
5.    Masukkan daun bay, gula merah, garam, lada hitam dan garam, panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
6.    Sejukkan sos yang telah masak pada suhu bilik. 
7.    Masukkan jus lemon dan cuka kurma.  Kacau sehingga sebati.
8.    Isikan dalam botol untuk simpanan.

Sunday, 9 December 2012

AYAM GORENG BERCILI DAN BEREMPAH / HOT AND SPICY FRIED CHICKEN


 Perapan ayam / Marinated chicken
Ayam goreng / Fried chicken

Hot and Spicy Fried Chicken

Ingredients

500 grams of cut chicken
1 tablespoon homemade chilli paste
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon paprika 
1 teaspoon mixed herbs
A pinch of black pepper 
Salt
Oil for frying

Methods

1.    Marinate chicken with all the ingredients except the oil for 15 minutes or more.
2.    Heat oil in a pan, and fry the chicken until it becomes golden brown.
3.    Remove from heat and serve with the sauce or rice.

Ayam Goreng Cili dan Berempah

Bahan-bahan

500 gram ayam dipotong
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk paprika 
1 sudu teh herba campuran
Secubit lada hitam 
Garam
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Perapkan ayam bersama semua bahan-bahan kecuali minyak selama 15 minit atau lebih.
2.    Panaskan minyak dalam kuali, dan gorengkan ayam sehingga menjadi kuning keemasan.
3.    Angkat dan hidang bersama sos atau nasi.

Thursday, 6 December 2012

PEKNGA (LEMPENG KELAPA) BERKEJU / CHEESY COCONUT PANCAKE




Cheesy Peknga (Coconut Pancake)

Ingredients

3 cups of flour
½ - 1 cup mozzarella cheese - peeled grated
1 cup fresh grated coconut
Enough water for medium concentration
5 tablespoons evaporated milk
Salt
Sugar
Cooking oil for frying

Methods

1.    Mix all ingredients in a container to be medium-stiff dough. (Not hard and not melt).
2.    Stir fry on a pan until quite crisp.
3.    Deliciously eaten with thick curry sauce.

Peknga (Lempeng Kelapa) Berkeju

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
½ - 1 cawan keju mozzarella – disagat
1 cawan kelapa parut
Air secukup sederhana kepekatan
5 sudu besar susu cair
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Gaulkan semua bahan dalam bekas supaya menjadi satu adunan sederhana keras. (Tidak keras dan tidak cair).
2.    Gorengkan diatas kuali sehingga agak garing.
3.    Sedap dimakan bersama kari pekat.

Monday, 3 December 2012

SAMBAL GESEK CRANBERRY / CRANBERRY SWIPE HOT SAUCE




Cranberry Swipe Hot Sauce

Ingredients

5-7 red chillies cut
1 onion, cut
2 cloves of garlic cut
Thumb size belacan
1 lemon grass cut
1 tablespoon of dried cranberries
1 tablespoon tamarind water
Sugar

Methods

1.    Fry all the ingredients in a pan except the tamarind juice and sugar until wilted.
2.    Pound all the ingredients that have been fried until quite fine.
3.    Pour in tamarind juice and sugar and mix until well blended.

Sambal Gesek Cranberry

Bahan-bahan

5-7 batang cili merah dipotong
1 ulas bawang besar dipotong
2 ulas bawang putih dipotong
Belacan sebesar ibujari
1 serai dipotong
1 sudu besar cranberry kering
1 sudu besar air asam jawa
Gula

Langkah-langkah

1.    Goreng semua bahan-bahan dalam kuali kecuali air asam jawa dan gula sehingga layu.
2.    Tumbuk semua bahan yang telah digoreng sehingga agak lumat.
3.    Masukkan air asam jawa dan gula dan gaul sehingga sebati.

Friday, 30 November 2012

NASI BUKHARA ELC BERLAUK DAGING BARYANI / ELC's BUKHARA RICE WITH BEEF BARYANI

Beras digoreng / Frying Rice
Nasi Hampir Masak /  Rice almost Cooked 
Nasi Dilapis dengan Daging Baryani / Rice Layered with Beef Baryani
Nasi Bukhara Selepas Dibakar / Baked Bukhara Rice
Siap Untuk Dihidang / Ready To Serve
Siap Untuk Dihidang / Ready to Serve
 Siap untuk Dimakan dengan Lauk Baryani, Salad Salsa dan Ayam Goreng / Ready to eat with Beef Baryani, Salsa Salad and Fried Chicken
Layered Bukhara Rice with Beef Baryani

Ingredients

6 cups bathmathi rice
6-7 cups water (depending on the brand of rice)
½ cans (250 ml) evaporated milk
1 teaspoon ginger-garlic paste
1 teaspoon onion paste
1 onion cut
4 cloves of garlic cut
Fried spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Pandan leaves
Mint leaves
2 bay leaves 
1 fresh tomato
1 red chili
3 tablespoons baryani powder / 5 tablespoons of baryani gravy (if cooked separately)
1 teaspoon mixed spice
3 tablespoons ghee
Sugar
Salt
Beef baryani dish with gravy to coat rice

Methods

1.    Washed and soaked rice for 30 minutes to 1 hour. Drain when want to use.
2.    Heat ghee in rice cooker and sauté fried spices, all paste, cut onion and garlic until fragrant and translucent.
3.    Put bay leaves, pandan leaves, mint leaves, tomato and broken red chili. Stir until quite withered.
4.    Put baryani spice or baryani gravy.
5.    Add tossed rice and fry until rice become transparent (for about 5 minutes).
6.    In another container heat the water to a boil and add the evaporated milk, salt and sugar, stir until boiling.
7.    Pour in the water and evaporated milk mixture into an electric rice cooker containing sauté rice. Stir it for a while.
8.    Cover the pot and cook until almost cooked.
9.    Prepare baking pan and rubbed it with ghee.
10. Pour the rice into baking pan until it becomes one layer then covered it with beef baryani dishes and ending with rice layer.
11. Cover the container with aluminum foil.
12. Bake for 15 to 25 minutes at 170 degrees Celsius.
13. Remove it once cooked and served it hot.

Nasi Bukhara Berlapis Lauk Daging Baryani

Bahan-bahan

6 cawan beras bathmathi
6-7 cawan air (bergantung kepada jenama)
½ tin (250 ml) susu cair
1 sudu teh pes halia-bawang puteh
1 sudu teh pes bawang besar
1 biji bawang besar diracik
4 ulas bawang putih diracik
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Daun pandan
Daun pudina
2 helai daun bay 
1 biji tomato segar
1 biji cili merah
3 sudu besar serbuk rempah baryani/5 sudu besar kuah baryani (dimasak berasingan)
1 sudu teh rempah campuran
3 sudu besar minyak sapi
 Gula
Garam
Lauk daging baryani berserta kuah untuk lapisan

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh dan direndam selama 30 minit hingga 1 jam.  Ditoskan bila hendak digunakan.
2.    Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi elektrik dan tumiskan rempah tumisan, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3.    Masukkan daun bay, daun pandan, daun pudina, tomato yang diramas dan cili merah yang dipatahkan.  Kacau sehingga agak layu.
4.    Masukkan rempah baryani atau kuah baryani.
5.    Masukkan beras yang telah ditoskan dan goreng sehingga beras menjadi lut sinar.
6.    Di dalam bekas lain panaskan air sehingga mendidih dan campurkan susu cair, garam dan gula, kacau sehingga mendidih.
7.    Masukkan campuran air dan susu cair ke dalam periuk nasi elektrik yang mengandungi beras yang digoreng.  Kacau seketika.
8.    Tutup periuk dan biarkan sehingga hampir masak.
9.    Sediakan bekas dan disapu dengan minyak sapi untuk membakar nasi.
10. Lapiskan nasi di dalam bekas sehingga menjadi satu lapisan kemudian lapiskan dengan lauk daging baryani dan diakhiri dengan nasi.
11. Tutupkan bekas nasi tersebut dengan lapisan aluminium.
12. Bakar selama 15 - 25 minit pada suhu 170 darjah Celsius.
13. Setelah masak, keluarkan dan dihidang panas.

Monday, 26 November 2012

BAWAL GORENG / FRIED POMFRET


Fried Pomfret

Ingredients

1 black pomfret fish - cleaned and slit
2 tablespoons of turmeric powder
Salt
Oil - for frying

Methods

1.    Fish that have been cleaned and slit, rubbed with all the ingredients.
2.    Marinate for about 15 to 30 minutes.
3.    Fry in the pan (if possible in deep frying)
4.    Serve hot with rice and hot sourdipping sauce or chilli in soy sauce.

Bawal Goreng

Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal hitam – dibersih dan dikelar
2 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Minyak – untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Ikan yang telah dibersih dan dikelar dilumur dengan semua bahan-bahan.
2.    Perapkan selama lebih kurang 15 – 30 minit.
3.    Gorengkan ikan dalam kuali (jika boleh secara goreng tenggelam).
4.    Hidangkan panas bersama nasi dan airasam pencicah atau kicap cili.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...