Sebahagian bahan-bahan / Among the ingredients
Bahan-bahan perisa / Flavoring ingredients
Tomato segar dipanaskan / Heating fresh tomato
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Mengisar bahan-bahan / Blending process
Menapis bahan-bahan / Straining the paste
Hasil bahan tapisan / Strained paste
Pes dipanaskan menjadi sos / Heating paste to make the ketchup
Dibotol untuk simpanan / Bottled for storage
Homemade
Tomato Ketchup V3
Ingredients
1 kg fresh
tomatoes sliced *
3-inch carrots
cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves
of garlic cut *
2 tablespoons
brown sugar / palm sugar
Juice from ½
lemon
1 teaspoon dates
vinegar
1 bay leaf
Pinch of black
pepper
Salt
Methods
1. Put all marked * ingredients in a pot, heat it for
about 30 minutes on low heat.
2. After all materials turn to soft, heat
in high heat for at least 15 minutes.
3. Put off heat and blend until all
becomes smooth.
4. Filter the fine mixture to get the
tomato extract.
5. Heat tomato extracts and put bay
leaves, brown sugar, black pepper and salt until it thickens.
6. Cool the sauce at room temperature.
7. Add lemon juice and dates vinegar once
it cool. Stir until well blended.
8. Fill it in the bottle for storage.
Sos Tomato
Buatan Sendiri V3
Bahan-bahan
1
kilogram tomato segar dibelah *
3
inci lobak merah dipotong kecil *
1
ulas bawang besar dipotong *
4
- 6 ulas bawang putih dipotong *
2
sudu besar gula merah / gula melaka
½
biji lemon ambil jus
1
sudu teh cuka kurma
1
helai daun bay
Sedikit
lada hitam
Garam
Langkah-langkah
1.
Masukkan semua bahan bertanda * dalam
periuk, panaskan selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
2.
Setelah semua bahan telah
lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
3.
Semua bahan tadi dikisar sehingga
halus.
4.
Tapiskan bahan dikisar untuk
mendapatkan pati tomato.
5.
Masukkan daun bay, gula merah, garam,
lada hitam dan garam, panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
6.
Sejukkan sos yang telah masak pada
suhu bilik.
7.
Masukkan jus lemon dan cuka
kurma. Kacau sehingga sebati.
8.
Isikan dalam botol untuk simpanan.
Woih dasyat ni.....teriak tokey kilang sos :)
ReplyDeleteSalam MCK, tak pa depa buat banyak, kita buat sebotoi saja. Kalau ada rezeki boleh buka kilang kot, kita lawan depa..
Delete