Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday 13 December 2012

SOS TOMATO BUATAN SENDIRI V3 / HOMEMADE TOMATO KETCHUP V3

 
Sebahagian bahan-bahan / Among the ingredients
Bahan-bahan perisa / Flavoring ingredients
Tomato segar dipanaskan / Heating fresh tomato
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Mengisar bahan-bahan / Blending process
Menapis bahan-bahan / Straining the paste
Hasil bahan tapisan / Strained paste
Pes dipanaskan menjadi sos / Heating paste to make the ketchup
Dibotol untuk simpanan / Bottled for storage

Homemade Tomato Ketchup V3

Get other Homemade Tomato Sauce recipes V1 here and V2 here
Ingredients

1 kg fresh tomatoes sliced ​​*
3-inch carrots cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves of garlic cut *
2 tablespoons brown sugar / palm sugar
Juice from ½ lemon
1 teaspoon dates vinegar
1 bay leaf
Pinch of black pepper
Salt

Methods

1.    Put all marked * ingredients in a pot, heat it for about 30 minutes on low heat.
2.    After all materials turn to soft, heat in high heat for at least 15 minutes.
3.    Put off heat and blend until all becomes smooth.
4.    Filter the fine mixture to get the tomato extract.
5.    Heat tomato extracts and put bay leaves, brown sugar, black pepper and salt until it thickens.
6.    Cool the sauce at room temperature.
7.    Add lemon juice and dates vinegar once it cool. Stir until well blended.
8.    Fill it in the bottle for storage.

Sos Tomato Buatan Sendiri V3

Dapatkan resepi Sos Tomato  buatan sendiri  V1 di sini dan V2 di sini
Bahan-bahan

1 kilogram tomato segar dibelah *
3 inci lobak merah dipotong kecil *
1 ulas bawang besar dipotong *
4 - 6 ulas bawang putih dipotong *
2 sudu besar gula merah / gula melaka
½ biji lemon ambil jus
1 sudu teh cuka kurma
1 helai daun bay
Sedikit lada hitam
Garam

Langkah-langkah

1.    Masukkan semua bahan bertanda * dalam periuk, panaskan selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
2.    Setelah semua bahan telah lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
3.    Semua bahan tadi dikisar sehingga halus.
4.    Tapiskan bahan dikisar untuk mendapatkan pati tomato.
5.    Masukkan daun bay, gula merah, garam, lada hitam dan garam, panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
6.    Sejukkan sos yang telah masak pada suhu bilik. 
7.    Masukkan jus lemon dan cuka kurma.  Kacau sehingga sebati.
8.    Isikan dalam botol untuk simpanan.

2 comments :

  1. Woih dasyat ni.....teriak tokey kilang sos :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam MCK, tak pa depa buat banyak, kita buat sebotoi saja. Kalau ada rezeki boleh buka kilang kot, kita lawan depa..

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...