Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 6 December 2012

PEKNGA (LEMPENG KELAPA) BERKEJU / CHEESY COCONUT PANCAKE




Cheesy Peknga (Coconut Pancake)

Ingredients

3 cups of flour
½ - 1 cup mozzarella cheese - peeled grated
1 cup fresh grated coconut
Enough water for medium concentration
5 tablespoons evaporated milk
Salt
Sugar
Cooking oil for frying

Methods

1.    Mix all ingredients in a container to be medium-stiff dough. (Not hard and not melt).
2.    Stir fry on a pan until quite crisp.
3.    Deliciously eaten with thick curry sauce.

Peknga (Lempeng Kelapa) Berkeju

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
½ - 1 cawan keju mozzarella – disagat
1 cawan kelapa parut
Air secukup sederhana kepekatan
5 sudu besar susu cair
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Gaulkan semua bahan dalam bekas supaya menjadi satu adunan sederhana keras. (Tidak keras dan tidak cair).
2.    Gorengkan diatas kuali sehingga agak garing.
3.    Sedap dimakan bersama kari pekat.

2 comments :

  1. datang kunjung balas..
    hehe kat kedah popular sangat peknga ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ahsfantasy24, terima kasih singgah kat ELC, sememangnya peknga popular di seluruh Malaysia. Cuma resepi ini buat penambahbaikan untuk memberi pilihan dan menjadi resepi peknga hybrid. Cubalah, memang sedap dan lembut.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...