Cheesy
Peknga (Coconut Pancake)
Ingredients
3 cups of flour
½ - 1 cup mozzarella cheese - peeled
grated
1 cup fresh grated coconut
Enough water for medium concentration
5 tablespoons evaporated milk
Salt
Sugar
Cooking oil for frying
Methods
1.
Mix all
ingredients in a container to be medium-stiff dough. (Not hard and not melt).
2.
Stir fry on a
pan until quite crisp.
3.
Deliciously
eaten with thick curry sauce.
Peknga (Lempeng Kelapa) Berkeju
Bahan-bahan
3
cawan tepung gandum
½
- 1 cawan keju mozzarella – disagat
1
cawan kelapa parut
Air
secukup sederhana kepekatan
5
sudu besar susu cair
Garam
Gula
Minyak
masak untuk menggoreng
Langkah-langkah
1. Gaulkan semua
bahan dalam bekas supaya menjadi satu adunan sederhana keras. (Tidak keras dan
tidak cair).
2. Gorengkan
diatas kuali sehingga agak garing.
3. Sedap dimakan
bersama kari pekat.
datang kunjung balas..
ReplyDeletehehe kat kedah popular sangat peknga ni :D
Salam ahsfantasy24, terima kasih singgah kat ELC, sememangnya peknga popular di seluruh Malaysia. Cuma resepi ini buat penambahbaikan untuk memberi pilihan dan menjadi resepi peknga hybrid. Cubalah, memang sedap dan lembut.
Delete