Bahan-bahan
Minyak masak
Gula
Garam
Kicap – untuk renjisan
Cili kisar
Sos cili & tomato – pakai 1 sudu besar
Santan – 4 sudu besar.
Gula
Garam
Kicap – untuk renjisan
Cili kisar
Sos cili & tomato – pakai 1 sudu besar
Santan – 4 sudu besar.
Untuk paste
Bawang Besar – 1 ulas sederhana besar
Bawang putih – 2 ulas
Halia – 12.5mm
Ikan bilis – 25gm atau/campur udang kering – 25 gm
Bawang Besar – 1 ulas sederhana besar
Bawang putih – 2 ulas
Halia – 12.5mm
Ikan bilis – 25gm atau/campur udang kering – 25 gm
Untuk digoreng
Tempe – 1 keping dipotong dadu 10mm
Tauhu (Tokoa) - 2 ketul dipotong dadu 10mm
Kacang Panjang - 10 batang dipotong serong
Cili merah - 1 biji dipotong rampai
Soaon (Tanghun) - segenggam
Fucuk (Tauhu kering) – 1 keping dipotong kecil
Udang basah (sederhana) – bilangan ikut suka
Tempe – 1 keping dipotong dadu 10mm
Tauhu (Tokoa) - 2 ketul dipotong dadu 10mm
Kacang Panjang - 10 batang dipotong serong
Cili merah - 1 biji dipotong rampai
Soaon (Tanghun) - segenggam
Fucuk (Tauhu kering) – 1 keping dipotong kecil
Udang basah (sederhana) – bilangan ikut suka
Cara-cara
1. Bahan paste ditumbuk chunky (guna lesong tumbuk - nak guna blender pun boleh tapi jangan halus).
2. Soaon dan fucuk direndam bagi lembut.
3. Tempe, tauhu selepas dipotong dadu, digoreng tapi jangan garing.
4. Tumiskan bahan paste dan cili kisar sehingga wangi.
5. Masukkan soaon dan fucuk.
6. Masukkan sos cili dan tomato. Kacau sehingga sebati.
7. Masukkan udang.
8. Masukkan santan dan kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
9. Masukkan tempe, tauhu dan kacang panjang.
10. Renjiskan kicap. Kalau nak berkuah masukkan air sedikit.
11. Setelah sebati angkat masukkan dalam mangkuk dan sedia untuk dihidang dan dimakan.
Sukatan adalah mengikut citarasa sendiri. Kuantiti yang dinyatakan adalah anggaran dan boleh diubahsuai. Selamat mencuba.
No comments :
Post a Comment