Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 8 May 2013

ROTI NAIK MANIS / SWEET BUN

Tepong dibentuk bukit / Hill shape flour
Bahan 'A' / 'A' Ingredent
Bahan 'B' / 'B' Ingredient
Doh siap diuli / Ready dough
Doh naik menjadi 2 kali isipadu / Double volume dough
Doh siap untuk dibakar / Ready to bake dough
Selepas dibakar / Baked bun

Sweet Bun

Ingredients

‘A’ mixture

11 grams of dry yeast
200 grams of white sugar
420 grams of warm water

‘B’ Mixture

250 ml UHT milk
1 whole egg

‘C’ Mixture

1 kg of wheat flour / pouch
10 grams baking powder
60 grams shorterning

Methods

1.    Preheat oven to 160-190 degrees Celsius.
2.    Combine ingredients ‘A’ and set aside for a moment.
3.    In a separate container mix UHT milk and eggs.  Whisk ‘B’ mixture until smooth.
4.    Shape flour such as hills and made ​​a hole in the middle as well.
5.    Pour the mixture ‘A’ into the hole a little by little, stir the mixture until smooth.
6.    Pour mixture ‘B’ and continue mix until the dough is shiny and not sticky.
7.    Put the dough in a bowl greased with butter, cover with a damp cloth and set aside for 1 hour.
8.    After 1 hour, the dough expands to 2 times the original volume, remove from container and punch the dough to release air in the dough.
9.    Shape the dough about the size of a golf ball and place in the baking container and covered with a damp cloth and let stand until dough is formed into double of the original volume.
10. Bake in the oven for 45 to 60 minutes. Once the bread turns golden brown, remove and rub the butter while still hot.
11. Ready to be served.

Roti Naik Manis

Bahan-bahan

Campuran A

11 gram yis kering
200 gram gula putih
420 gram air suam

Campuran B

250 ml susu UHT
1 biji telor

Campuran C

1 kg tepung gandum/pau
10 gram baking powder
60 gram shorterning

Langkah-langkah

1.    Panaskan oven pada suhu 160 - 190 darjah Celsius.
2.    Campurkan bahan-bahan A dan ketepikan seketika.
3.    Dalam bekas berasingan campurkan susu UHT dan telor.  Pukul campuran B sehingga sebati.
4.    Tepung dibentukan seperti bukit dan dibuat lubang ditengah seperti perigi.
5.    Tuangkan campuran A ke dalam lubang sedikit demi sedikit, gaulkan campuran sehingga sebati.
6.    Tuangkan campuran B dan terus mengaul sehingga doh menjadi berkilat dan tidak melekit.
7.    Masukkan doh ke dalam mangkuk yang disapu dengan mentega, tutup dengan kain lembab dan ketepikan selama 1 jam.
8.    Selepas 1 jam doh mengembang menjadi 2 kali isipadu asal, keluarkan dari bekas dan tumbuk-tumbuk untuk mengelurkan udara dalam doh.
9.    Bentukkan doh sebesar bola golf dan letakkan dalam bekas pembakar dan ditutup dengan kain lembab dan dibiarkan sehingga isipadu doh yang dibentuk menjadi 2 kali isipadu asal.
10. Bakar dalam oven selama 45 hingga 60 minit.  Setelah roti bertukar warna keperangan, keluarkan dan sapu mentega semasa masih panas.
11. Siap untuk dihidang.

1 comment :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...