Tepong dibentuk bukit / Hill shape flour
Bahan 'A' / 'A' Ingredent
Bahan 'B' / 'B' Ingredient
Doh siap diuli / Ready dough
Doh naik menjadi 2 kali isipadu / Double volume dough
Doh siap untuk dibakar / Ready to bake dough
Selepas dibakar / Baked bun
Sweet Bun
Ingredients
‘A’
mixture
11
grams of dry yeast
200
grams of white sugar
420
grams of warm water
‘B’ Mixture
250
ml UHT milk
1
whole egg
‘C’ Mixture
1
kg of wheat flour / pouch
10
grams baking powder
60
grams shorterning
Methods
1. Preheat oven
to 160-190 degrees Celsius.
2. Combine
ingredients ‘A’ and set aside for a moment.
3. In a separate
container mix UHT milk and eggs. Whisk ‘B’
mixture until smooth.
4. Shape flour
such as hills and made a hole in the
middle as well.
5. Pour the
mixture ‘A’ into the hole a little by little, stir the mixture until smooth.
6. Pour mixture ‘B’
and continue mix until the dough is shiny and not sticky.
7. Put the dough
in a bowl greased with butter, cover with a damp cloth and set aside for 1
hour.
8. After 1 hour,
the dough expands to 2 times the original volume, remove from container and
punch the dough to release air in the dough.
9. Shape the
dough about the size of a golf ball and place in the baking container and
covered with a damp cloth and let stand until dough is formed into double of
the original volume.
10. Bake in the
oven for 45 to 60 minutes. Once the bread turns golden brown, remove and rub
the butter while still hot.
11. Ready to be
served.
Roti Naik Manis
Bahan-bahan
Campuran
A
11
gram yis kering
200
gram gula putih
420
gram air suam
Campuran
B
250
ml susu UHT
1
biji telor
Campuran
C
1
kg tepung gandum/pau
10
gram baking powder
60
gram shorterning
Langkah-langkah
1. Panaskan oven
pada suhu 160 - 190 darjah Celsius.
2. Campurkan
bahan-bahan A dan ketepikan seketika.
3. Dalam bekas
berasingan campurkan susu UHT dan telor.
Pukul campuran B sehingga sebati.
4. Tepung
dibentukan seperti bukit dan dibuat lubang ditengah seperti perigi.
5. Tuangkan
campuran A ke dalam lubang sedikit demi sedikit, gaulkan campuran sehingga
sebati.
6. Tuangkan
campuran B dan terus mengaul sehingga doh menjadi berkilat dan tidak melekit.
7. Masukkan doh
ke dalam mangkuk yang disapu dengan mentega, tutup dengan kain lembab dan
ketepikan selama 1 jam.
8. Selepas 1 jam
doh mengembang menjadi 2 kali isipadu asal, keluarkan dari bekas dan
tumbuk-tumbuk untuk mengelurkan udara dalam doh.
9. Bentukkan doh
sebesar bola golf dan letakkan dalam bekas pembakar dan ditutup dengan kain
lembab dan dibiarkan sehingga isipadu doh yang dibentuk menjadi 2 kali isipadu
asal.
10. Bakar dalam
oven selama 45 hingga 60 minit. Setelah
roti bertukar warna keperangan, keluarkan dan sapu mentega semasa masih panas.
11. Siap untuk
dihidang.
These are some good looking buns.
ReplyDelete